Skríning antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků izolovaných z vodní drůbeže a z prostředí jejich chovu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Skríning antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků izolovaných z vodní drůbeže a z prostředí jejich chovu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Rajnochová, Adéla
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:12Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:12Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53908
dc.description.abstract Bakalářská práce řeší problematiku antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků, které byly izolovány z vodní drůbeže (kachny) a z prostředí jejich chovu. Práce je zaměřena na antibiotickou rezistenci rodů Staphylococcus (a příbuzného rodu Macrococcus) a Enterococcus. V první části je charakterizována vodní drůbež a rozebrán její chov a produkce. Následně jsou vysvětleny mechanizmy antibiotické rezistence a popsány příčiny jejího vzniku. Posledním tématem v části teoretické je výskyt grampozitivních koků v potravinách a popis přítomných odolných druhů. Při samotném experimentu byly izolované mikroorganismy identifikovány metodou MALDI-TOF. Celkem bylo identifikováno 106 kmenů, z toho 91 kmenů bylo zařazeno mezi grampozitivní koky. Vybrané identifikované bakterie byly podrobeny difuzním diskovým testům pro kvalitativní stanovení antibiotické citlivosti/rezistence. Výsledky byly srovnávány se systémem EUCAST. Všechny izolované kmeny stafylokoků i makrokoků byly rezistentní vždy alespoň k jednomu antibiotiku. U enterokoků byla prokázána odolnost na vybraná antibiotika jen u některých testovaných kmenů.
dc.format 70 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject antibiotika cs
dc.subject rezistence cs
dc.subject vodní drůbež cs
dc.subject grampozitivní koky cs
dc.subject Staphylococcus cs
dc.subject Enterococcus cs
dc.subject diskový difuzní test cs
dc.subject antibiotics en
dc.subject resistance en
dc.subject waterfowl en
dc.subject gram-positive cocci en
dc.subject Staphylococcus en
dc.subject Enterococcus en
dc.subject diffusion disc test en
dc.title Skríning antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků izolovaných z vodní drůbeže a z prostředí jejich chovu
dc.title.alternative Antibiotic Resistance Screening in Selected Gram-positive Cocci Isolated from the Poultry and from the Environment of Their Breeding
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Purevdorj, Khatantuul
dc.date.accepted 2023-06-09
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals with the issue of antibiotic resistance in selected Gram-positive cocci isolated from poultry (the duck) and their breeding environment. I focused specifically on the genera of staphylococci (and related micrococci) and enterococci. In the first part, the waterfowl is characterized, and its breeding and production are analysed. Subsequently, the mechanisms of antibiotic resistance are explained, and the causes of its occurrence are described. The last topic of theoretical part is the occurrence of gram-positive cocci in food and a description of the resistant species present. During the experiment, the isolated microorganisms were sent to laboratories, where they were identified by the MALDI-TOF method. A total of 106 strains were identified, of which 91 strains belonged to Gram-positive cocci. Selected identified bacteria were subjected to diffusion disc tests for qualitative determination of antibiotic activity. Finally, the results were compared with the system EUCAST. All isolated strains of staphylococci and macrococci were resistant at least to one antibiotic. In enterococci, the resistance to selected antibiotics was demonstrated only in some of the tested strains.
dc.description.department Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
dc.thesis.degree-discipline Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie cs
dc.thesis.degree-discipline Food Biotechnology and Applied Microbiology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 64724
dc.date.submitted 2023-05-19


Files in this item

Files Size Format View Description
rajnochová_2023_dp.pdf 2.003Mb PDF View/Open None
rajnochová_2023_op.pdf 281.1Kb PDF View/Open None
rajnochová_2023_vp.pdf 827.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account