Identifikace a genotypizace enterobakterií z potravin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Identifikace a genotypizace enterobakterií z potravin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Identifikace a genotypizace enterobakterií z potravin
Autor: Hernady, Lucie
Vedoucí: Janalíková, Magda
Abstrakt: Zástupci čeledi Enterobacteriaceae se hojně vyskytují v potravinách, zejména pak jako kontaminace masa. Většina enterobakterií je pro lidi neškodná, avšak mohou se mezi nimi vyskytovat oportunně patogenní či patogenní druhy, u nichž nastává problém s léčbou v případě zvýšené antibiotické rezistence takového kmene. V této práci byly identifikovány a genotypizovány enterobakterie z kuřecího masa. Bylo izolováno a identifikováno 52 enterobakterií, které byly rozřazeny do rodů Buttiauxella, Citrobacter, Enterobacter, Escherichia, Hafnia, Klebsiella, Leclercia, Moelerella, Raoultella a Serratia. U 13 kmenů Escherichia coli a dvou kmenů Serratia fonticola byla detekována produkce bakteriocinů. Nejčastějšími typy bakteriocinů byly koliciny E1, E2, E5, E8, E9, Ia, Ib, K, M a mikrocin V. Dále byla sledována citlivost vůči vybraným antibiotikům a byla provedena PCR detekce genů rezistence. Všechny kmeny byly rezistentní nejméně vůči jednomu antibiotiku a 32 kmenů bylo označeno za multirezistentní. Nejčastěji se vyskytovala rezistence vůči cefalosporinům a penicilinům s prokázanou přítomností genů blaOXA-7, tetA, floR a blaTEM. Kmeny Escherichia coli byly rozřazeny do fylogenetických skupin, všechny patřily do skupiny A nebo B1. Nejčastěji detekovanými faktory virulence byly geny hlyF, ompT, iroN a iss. Výsledky této práce ukazují, že enterobakterie jsou častými producenty bakteriocinů. Dále je patrné, že kuřecí maso může být potenciálním vektorem antibiotické rezistence u enterobakterií. Výsledky rozřazení E. coli do fylogenetických skupin a detekce faktorů virulence u těchto kmenů poukazují na fakt, že může docházet k horizontálnímu přenosu genů virulence mezi patogeny a komenzály.
URI: http://hdl.handle.net/10563/53903
Datum: 2022-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav inženýrství ochrany životního prostředí
Studijní obor: Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
hernady_2023_dp.pdf 1.812Mb PDF Zobrazit/otevřít None
hernady_2023_op.pdf 1006.Kb PDF Zobrazit/otevřít None
hernady_2023_vp.pdf 859.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet