Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Fermentované mléčné výrobky obohacené o netradiční rostlinné a živočišné komodity
Autor: Zvonková, Magdaléna
Vedoucí: Adámková, Anna
Abstrakt: Předložená diplomová práce je zaměřena na obohacení fermentovaných mléčných výrobků o netradiční komodity rostlinného i živočišného původu. Záměrem teoretické části práce je shrnout základní poznatky o těchto výrobcích a komoditách a podrobněji naznačit benefity jejich konzumace. V rámci praktické části práce je uskutečněna pilotní studie monitoringu fermentace jogurtů obohacených o moučku z potemníka moučného (Tenebrio molitor) a sušených plodů kustovnice čínské (Lycium chinense) pomocí termodynamických senzorů. Přídavek kustovnice fermentaci ovlivnil kladně, při přídavku jedlého hmyzu se však pozitivní vliv nepodařilo prokázat. Praktická část práce je doplněna o stanovení vlákniny u různých kultivarů jeřábu ptačího (Sorbus aucuparia), rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a stanovení chitinu v larvách a svlecích potemníka moučného. Díky nezanedbatelnému obsahu těchto substancí jsou tyto komodity vhodnými kandidáty pro fortifikaci fermentovaných mléčných výrobků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51312
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
zvonková_2022_dp.pdf 2.393Mb PDF Zobrazit/otevřít None
zvonková_2022_op.pdf 808.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
zvonková_2022_vp.docx 81.44Kb Neznámý Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet