Stanovení disociačních konstant pomocí isotermální titrační mikrokalorimetrie

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení disociačních konstant pomocí isotermální titrační mikrokalorimetrie

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení disociačních konstant pomocí isotermální titrační mikrokalorimetrie
Autor: Jarošová, Andrea
Vedoucí: Prucková, Zdeňka
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá problematikou disociačních konstant slabých kyselin a možnostmi jejich stanovení. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku disociační konstanty kyselin a zásad, také jsou zde zmíněny metody vhodné k měření těchto konstant. Dále pojednává o slabých kyselinách významných v potravinářství, jejich významu a o jejich využití v dalších odvětvích. Cílem experimentální části této diplomové práce bylo optimalizovat stanovení disociačních konstant některých sloučenin metodou isotermální titrační mikrokalorimetrie. Při zpracovávání experimentu byl kladen důraz na stanovení hodnot vazebných konstant probíhajících protonačních reakcí, pomocí nichž byly vypočítány výsledné disociační konstanty zkoumaných kyselin. Touto studií byla nastavena cesta k možné aplikaci isotermální titrační mikrokalorimetrie jakožto vhodné alternativy sloužící ke stanovení disociačních konstant neznámých sloučenin. K úplné optimalizaci této metody a jejímu zavedení do praxe za účelem měření disociačních konstant sloučenin bude však zapotřebí provést daleko větší množství stanovení zahrnujících širší spektrum sloučenin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47332
Datum: 2020-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 59675


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
jarošová_2021_dp.pdf 2.810Mb PDF Zobrazit/otevřít None
jarošová_2021_op.pdf 197.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None
jarošová_2021_vp.pdf 144.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet