Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků
Show full item record
No preview available
Title:
|
Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků |
Author: |
Bábková, Dagmar
|
Advisor: |
Buňková, Leona
|
Abstract:
|
Bakalářská práce se zabývá izolací mikroorganismů degradujících biogenní aminy z fermentovaných výrobků. Teoretická část zahrnuje popis biogenních aminů, jejich cha-rakterizaci, výskyt a význam v potravinách a popis mikroorganismů degradujících bio-genní aminy. Praktická část se zabývá izolací degradujících mikroorganismů z fermentovaných mastných výrobků a následným vyhodnocením výsledků. Bylo izolo-váno 36 kmenů a byla ověřena jejich degradační schopnost pomocí vysokoúčinné kapali-nové chromatografie s UV detekcí po předcházející derivatizaci dansylchloridem. V celém experimentu byl nejlépe degradovaným aminem putrescin, nejhůře degradova-ným aminem kadaverin. Největší degradační schopnost vykazoval kmen XY7, který byl izolován z Poličanu, u kterého koncentrace všech sledovaných aminů poklesla minimálně o 85%. Nejlépe degradoval histamin, obsah byl snížen o 95%. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/45503
|
Date:
|
2019-02-02 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
53182
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account