Vývoj obsahu biogenních aminů v procesu výroby piva
Show full item record
No preview available
Title:
|
Vývoj obsahu biogenních aminů v procesu výroby piva |
Author: |
Štěpánek, Ladislav
|
Advisor: |
Salek, Richardos Nikolaos
|
Abstract:
|
Tato diplomová práce se zabývala vývojem obsahu biogenních aminů (dále jen BA) v procesu výroby piva a faktory, které mohou ovlivnit celkový obsah BA v konečném pro-duktu. Stanovení obsahu BA byly podrobeny jednotlivé tradiční i netradiční suroviny, kte-ré byly použity při výrobě testovaných vzorků a vybrané meziprodukty výroby 4 druhů piva. Cílem praktické části diplomové práce bylo změřit a stanovit vysokoúčinnou kapali-novou chromatografií (dále jen HPLC) zastoupení jednotlivých BA a jejich celkový obsah v surovinách, ve vzorcích ze 4 druhů piv ze tří šarží, a to nejen ve finálním výrobku, ale také ve vybraných mezikrocích a tyto získané výsledky porovnat mezi sebou za účelem vyhodnocení působení zmiňovaných faktorů na konečný produkt. Bylo zjištěno, že jedno-značně obsah putrescinu převyšoval nad ostatními BA v surovinách a dosahoval nejvyšších hodnot bez rozdílu, zda se jednalo o slady, chmele nebo Rooibos (od 47 do 166 mg/l). U mezikroků výroby piva byl nejčastěji detekován putrescin. Celkový obsah BA u hotového piva se pohyboval od 9 do 25 mg/l. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42114
|
Date:
|
2018-02-02 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
B
49849
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account