Monitoring výskytu biogenních aminů v RAW potravinách
Show full item record
No preview available
Title:
|
Monitoring výskytu biogenních aminů v RAW potravinách |
Author: |
Bartošek, Petr
|
Advisor: |
Pleva, Pavel
|
Abstract:
|
Cílem této práce bylo hodnocení mikrobiální kvality a přítomnosti biogenních aminů v raw tyčinkách. Tato práce byla zaměřena na mikrobiologický výzkum s cílem stanovit přítomnost vybraných indikátorových skupin mikroorganizmů v závislosti na složení raw potravin. Rovněž byla provedena identifikace mikroorganismů metodou MALDI-TOF MS. Ve druhé části experimentu byly analyzovány biogenní aminy a polyaminy za použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV/VIS detekcí. Ve vzorcích byl zjištěn vysoký výskyt plísní, který je spojen s rizikem produkce mykotoxinů. Identifikací mikro-organismů bylo prokázáno nejčastější zastoupení rodů Micrococcus, Bacillus a Staphylococcus. Nejvyšší koncentrace biogenních aminů (tyramin 42,2 ? 4,8 mg.kg-1; putrescin 54,0 ? 2,9 mg.kg-1) byla zjištěna ve vzorku s obsahem zeleninové složky. Průměrná koncentrace biogenních aminů v testovaných raw tyčinkách byly <30 mg.kg-1, a proto nepředstavují vážnější zdravotní riziko pro spotřebitele. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/42068
|
Date:
|
2018-02-02 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
B
49747
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account