Monitoring výskytu biogenních aminů v RAW potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Monitoring výskytu biogenních aminů v RAW potravinách

Show full item record

No preview available
Title: Monitoring výskytu biogenních aminů v RAW potravinách
Author: Bartošek, Petr
Advisor: Pleva, Pavel
Abstract: Cílem této práce bylo hodnocení mikrobiální kvality a přítomnosti biogenních aminů v raw tyčinkách. Tato práce byla zaměřena na mikrobiologický výzkum s cílem stanovit přítomnost vybraných indikátorových skupin mikroorganizmů v závislosti na složení raw potravin. Rovněž byla provedena identifikace mikroorganismů metodou MALDI-TOF MS. Ve druhé části experimentu byly analyzovány biogenní aminy a polyaminy za použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV/VIS detekcí. Ve vzorcích byl zjištěn vysoký výskyt plísní, který je spojen s rizikem produkce mykotoxinů. Identifikací mikro-organismů bylo prokázáno nejčastější zastoupení rodů Micrococcus, Bacillus a Staphylococcus. Nejvyšší koncentrace biogenních aminů (tyramin 42,2 ? 4,8 mg.kg-1; putrescin 54,0 ? 2,9 mg.kg-1) byla zjištěna ve vzorku s obsahem zeleninové složky. Průměrná koncentrace biogenních aminů v testovaných raw tyčinkách byly <30 mg.kg-1, a proto nepředstavují vážnější zdravotní riziko pro spotřebitele.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42068
Date: 2018-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 49747


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
bartošek_2018_dp.pdf 2.720Mb PDF View/Open None
bartošek_2018_op.pdf 780.5Kb PDF View/Open None
bartošek_2018_vp.pdf 162.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account