Title: | Vliv výrobního procesu na mechanické vlastnosti pryžových zkušebních těles |
Author: | Škrobák, Adam |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/39326 |
Date: | 2010-09-01 |
Publisher: |
|
Page count: |
|
Availability: | Bez omezení |
Abstrakt:
Disertační práce pojednává o vlivu technologického postupu na fyzikální vlastnosti pryžových zkušebních těles. Cílem práce bylo zjistit, nakolik se liší mechanické a dynamické vlastnosti těles vyrobených standardní technologií přípravy, tedy vyseknutím z vylisované plotničky, a těles vyrobených technologií vstřikování. Třetím způsobem přípravy těles bylo vyseknutí ze vstřikované plotničky. Dalším cílem práce bylo zaznamenat vliv doby vulkanizace na sledované vlastnosti. Nezbytnou podmínkou k tomuto experimentu bylo navrhnout a vyrobit univerzální formu pro vstřikování zkušebních těles a plotničky. K tomuto výzkumu byly použity dvě průmyslově používané gumárenské směsi, určené ke vstřikování výrobků. Jedna směs na bázi přírodního a butadienového kaučuku a druhá směs na bázi etylén-propylen-dienového kaučuku. Vyrobená tělesa byla následně podrobena tahové zkoušce, strukturní zkoušce (graves, crescent a trouser) zkoušce tvrdosti Shore a dynamické mechanické analýze. V neposlední řadě byla tělesa pro zjištění stupně zesítění podrobena zkoušce botnání v methylbenzenu. Výsledky tahové zkoušky ukázaly, že standardní způsob přípravy zkušebních těles je použitelný i pro směsi určené k výrobě vstřikovaných výrobků, avšak není zcela objektivní, zejména při testování strukturních vlastností. Dále bylo zjištěno, že způsob plnění má vliv na vnitřní uspořádání makromolekul vulkanizátu, a to i po zesítění. Na základě výsledků této práce se při výrobě pryžových výrobků vstřikováním doporučuje k testování strukturních vlastností použít zkušební tělesa taktéž vyrobená vstřikováním.
Files | Size | Format | View | Description |
---|---|---|---|---|
škrobák_2016_dp.pdf | 3.760Mb |
View/ |
None | |
škrobák_2016_op.zip | 341.3Kb | Unknown |
View/ |
None |
škrobák_2016_vp.pdf | 21.18Kb |
View/ |
None |