dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Horáková, Taťána
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-28T11:43:13Z |
|
dc.date.available |
2016-11-28T11:43:13Z |
|
dc.date.issued |
2016-01-20 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/38253
|
|
dc.description.abstract |
Tato práce řeší charakteristiku vybraných grampozitivních bakterií izolovaných z fermen-tovaného masného výrobku Paprikáš. Fermentovaný masný výrobek byl vyroben dvěma odlišnými technologiemi, za použití stejné startovací kultury. Kmeny bakterií byly identi-fikovány metodou MALDI-TOF. Z analyzovaných salámů bylo izolováno celkem 10 dru-hů grampozitivních bakterií (Staphylococcus carnosus, S. xylosus, S. hominis, S. warneri, S. epidermidis, Lactobacillus curvatus, Lb. sakei, Bacillus licheniformis, B. subtilis, Pedio-coccus pentosaceus). Na porovnání, zda se fingerprinty bakterií během zrání a skladování u obou technologií změnily, byla použita metoda RAPD-PCR. Bakterie vykazují podob-nost v závislosti na použité technologii. |
|
dc.format |
84 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
fermentované masné výrobky
|
cs |
dc.subject |
bakterie mléčného kvašení
|
cs |
dc.subject |
koaguláza nega-tivní koky
|
cs |
dc.subject |
Quick Dry Slice
|
cs |
dc.subject |
QDS
|
cs |
dc.subject |
MALDI-TOF
|
cs |
dc.subject |
RAPD-PCR
|
cs |
dc.subject |
fermented meat products
|
en |
dc.subject |
lactic acid bacteria
|
en |
dc.subject |
coagulase-negative cocci
|
en |
dc.subject |
Quick Dry Slice
|
en |
dc.subject |
QDS
|
en |
dc.subject |
MALDI-TOF
|
en |
dc.subject |
RAPD-PCR
|
en |
dc.title |
Typizace vybraných druhů grampozitivních baterií izolovaných z fermentovaných masných výrobků |
|
dc.title.alternative |
Molecular Typing of Gram Positive Bacteria Isolated from Fermented Meat Products |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležalová, Magda |
|
dc.date.accepted |
2016-05-31 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis is characteristic of Gram-positive bacteria isolated from fermented sausage Paprikáš. Sausage was manufactured by two different technologies, using the same starter culture. Strains were identified by MALDI-TOF method. Ten Gram-positive species were isolated from sausage (Staphylococcus carnosus, S. xylosus, S. hominis, S. warneri, S. epidermidis, Lactobacillus curvatus, Lb. sakei, Bacillus licheniformis, B. subtilis, Pedio-coccus pentosaceus). A comparison whether the fingerprints of bacteria during ripening and storage of both technologies have changed, was used RAPD-PCR. Bacteria illustrate similarities depending on the technology used. |
|
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
43328
|
|
utb.result.grade |
B |
|
dc.date.submitted |
2016-05-06 |
|