Možnosti analýzy sacharidů s využitím HPLC-RI
Show full item record
No preview available
Title:
|
Možnosti analýzy sacharidů s využitím HPLC-RI |
Author: |
Čechová, Erika
|
Advisor: |
Bubelová, Zuzana
|
Abstract:
|
Bakalářská práce se zabývá metodami analýzy sacharidů pomocí HPLC-RI. Teoretická část zahrnuje obecnou charakteristiku sacharidů a jejich vlastností, možné extrakce sacharidů a metody stanovení sacharidů. Dále je v práci popsána příprava vzorků (extrakce a čiření) pro stanovení sacharidů pomocí HLPC-RI. Následné stanovení sacharidů pomocí HPLC-RI zahrnuje obecný popis této chromatografické metody spolu s charakteristikou používaných detektorů, s důrazem zejména na refraktometrickou detekci. Závěrečná kapitola teoretické části pojednává o vlastním stanovení cukrů ve vybraných potravinách pomocí HPLC-RI. V praktické části bakalářské práce byla nejdříve optimalizována příprava vzorku pro následné chromatografické stanovení mono- a oligosacharidů. Z testovaných čiřidel byla jako nejvhodnější zvolena Carrezova činidla. Pro tuhé a polotuhé vzorky byla vybrána teplota extrakce 50 °C. Barevné vzorky byly podrobeny extrakci na pevné fázi. Následně byly cukry stanoveny ve vybraných potravinách dostupných v běžné tržní síti (ovocné sirupy, šťávy a nápoje, energetické nápoje, ovocné protlaky, med, kečup, hořčice, krekry a jiné) a zjištěné hodnoty byly porovnány s údaji uvedenými na obalech výrobků. Na základě zjištěných odchylek lze konstatovat, že navržený postup přípravy vzorků i následná metodika stanovení, jsou vhodné pro stanovení cukrů v analyzovaných potravinách. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/37498
|
Date:
|
2016-02-02 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
42082
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account