Vliv obsahu tuku na smáčivost a povrchovou energii čokolády

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv obsahu tuku na smáčivost a povrchovou energii čokolády

Show full item record

No preview available
Title: Vliv obsahu tuku na smáčivost a povrchovou energii čokolády
Author: Žižková, Helena
Advisor: Lapčík, Lubomír
Abstract: Na trhu existuje mnoho různých druhů čokoládových výrobku, které se liší nejen senzorickými a fyzikálně-chemickými vlastnostmi, ale hlavně svou surovinou skladbou a obsahem jednotlivých složek. Tato diplomová práce se u čokoládových výrobků zaměřuje na odlišnosti v použití různých druhů tuků kakaového másla, mléčného tuku, ekvivalentů, popřípadě náhražek kakaového másla. U těchto vzorků byly stanoveny statické kontaktní úhly smáčení a z jejich hodnot poté vypočítána povrchová energie. Byl zkoumán vliv obsahu tuku, použitého v čokoládovém výrobku na smáčivost a povrchovou energii. Provedeny byly také doplňující měření za účelem určení bodu tání použitých tuků nebo stanovení jednotlivých složek čokoládových výrobků, které mohou ovlivňovat hodnotu povrchové energie. Téma práce také souvisí s vývojem nových materiálů pro výrobu forem na tabulkové čokolády.
URI: http://hdl.handle.net/10563/37491
Date: 2016-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 42057


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
žižková_2016_dp.pdf 5.976Mb PDF View/Open None
žižková_2016_op.pdf 510.3Kb PDF View/Open None
žižková_2016_vp.pdf 501.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account