Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií rodu Bifidobacterium

DSpace Repository

Language: English čeština 

Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií rodu Bifidobacterium

Show full item record

No preview available
Title: Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií rodu Bifidobacterium
Author: Svobodová, Zuzana
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Tato práce byla zaměřena na prozkoumání dekarboxylasové aktivity probiotických bakterií. Dekarboxylasová aktivita kmenů rodu Bifidobacterium byla sledována za působení různých faktorů vnějšího prostředí (pH, NaCl a laktosa). Produkce biogenních aminů z aminokyselin (tyrosinu, ornitinu, argininu, lysinu) byla analyzována pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Kmen B. animalis subsp. lactis CCDM 239 produkoval pouze tyramin a spermin. Kmen B. animalis subsp. lactis B25 produkoval tyramin, putrescin, kadaverin, spermin a spermidin. Produkce biogenních aminů byla specifická pro jednotlivé kmeny. Část práce byla věnována detekci genu pro produkci putrescinu u osmi kmenů rodu Lactobacillus pomocí metody PCR. U tří kmenů laktobacilů (Lbc. curvatus subsp. curvatus AI-2, Lbc. curvatus subsp. curvatus AI-3, Lbc. brevis DEPE 24) byl detekován při použití primerů AgD1/AgD2 gen aguA kódující agmatin-deiminasu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/24775
Date: 2013-01-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 30785


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
svobodová_2013_dp.pdf 2.537Mb PDF View/Open
svobodová_2013_vp.pdf 175.4Kb PDF View/Open
svobodová_2013_op.doc 96.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account