Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií rodu Bifidobacterium
Show full item record
No preview available
Title:
|
Faktory ovlivňující produkci biogenních aminů u bakterií rodu Bifidobacterium |
Author: |
Svobodová, Zuzana
|
Advisor: |
Buňková, Leona
|
Abstract:
|
Tato práce byla zaměřena na prozkoumání dekarboxylasové aktivity probiotických bakterií. Dekarboxylasová aktivita kmenů rodu Bifidobacterium byla sledována za působení různých faktorů vnějšího prostředí (pH, NaCl a laktosa). Produkce biogenních aminů z aminokyselin (tyrosinu, ornitinu, argininu, lysinu) byla analyzována pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Kmen B. animalis subsp. lactis CCDM 239 produkoval pouze tyramin a spermin. Kmen B. animalis subsp. lactis B25 produkoval tyramin, putrescin, kadaverin, spermin a spermidin. Produkce biogenních aminů byla specifická pro jednotlivé kmeny. Část práce byla věnována detekci genu pro produkci putrescinu u osmi kmenů rodu Lactobacillus pomocí metody PCR. U tří kmenů laktobacilů (Lbc. curvatus subsp. curvatus AI-2, Lbc. curvatus subsp. curvatus AI-3, Lbc. brevis DEPE 24) byl detekován při použití primerů AgD1/AgD2 gen aguA kódující agmatin-deiminasu. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/24775
|
Date:
|
2013-01-16 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie potravin |
Discipline:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
30785
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account