Příprava a antimikrobní účinky emulzí netradičních rostlinných olejů
Show full item record
No preview available
Title:
|
Příprava a antimikrobní účinky emulzí netradičních rostlinných olejů |
Author: |
Mikulcová, Veronika
|
Advisor: |
Buňková, Leona
|
Abstract:
|
Tato práce popisuje přípravu stabilních emulzí tvořených olejem z hroznových jader v disperzním prostředí mléka za přítomnosti různých emulgátorů. K charakterizaci připravených emulzí byla použita fotonová korelační spektroskopie (PCS), přičemž sledované parametry představovala velikost a distribuce částic. V další části práce byly připravené emulze hroznového oleje a také neředěný olej testovány vůči vybraným potravinářsky významným bakteriím. Bylo zjištěno, že neředěný olej z hroznových jader stejně jako jeho emulze stabilizované lecitinem a Tweenem 80 neměly antimikrobní účinek na sledované mikroorganizmy. Inhibiční účinky na gramnegativní i grampozitivní bakterie byly zaznamenány pouze u emulzí obsahujících jako emulgátor monokaprylin. Výsledky této práce proto naznačují, že olej z hroznových jader není vhodný pro konzervaci potravin. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/24255
|
Date:
|
2013-02-11 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky |
Discipline:
|
Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky |
Grade for thesis and defense:
|
A
32064
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account