Stanovení stravitelnosti vybraných jídel ve školním stravování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení stravitelnosti vybraných jídel ve školním stravování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Procházková, Jana
dc.date.accessioned 2012-03-11T08:52:51Z
dc.date.available 2012-03-11T08:52:51Z
dc.date.issued 2011-05-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17865
dc.description.abstract V teoretické části byly popsána trávicí soustava člověka, metabolizmus základních živin a byly definovány výživové doporučené dávky pro mládež. Byla zmíněna právní legislativa. V experimentální části bylo vybráno 5 druhů pokrmů ze školní jídelny a u nich byla stanovena stravitelnost metodou in vitro v inkubátoru Daisy. Byla zvolena kombinovaná hydrolýza pepsinem a pankreatinem. Bylo zjištěno, že stravitelnost pokrmů byla skoro 100 %. dále byl proveden dotazníkový průzkum mezi žáky na téma jejich návyků ve stravování a dále byl kladen důraz na jejich výběr jídla a spokojenost s variabilitou jídelníčku. cs
dc.format 78 s. cs
dc.format.extent 1292581 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject HACCP cs
dc.subject školní stravování cs
dc.subject výživové doporučené dávky cs
dc.subject stravitelnost cs
dc.subject Daisy inkubátor cs
dc.subject HACCP en
dc.subject school meals en
dc.subject recommended nutritional amounts en
dc.subject digestibility en
dc.subject Daisy incubator en
dc.title Stanovení stravitelnosti vybraných jídel ve školním stravování cs
dc.title.alternative The Determination of Digestibility of Foods for School Meals en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2011-05-30
dc.description.abstract-translated In the theoretical part the human digestive system and the metabolism of essential nutrients were described. The recommended nutritional amounts for school children were defind as well. The legislation was also mentioned. In the experimental part 5 meals from the school canteen were selected and their in vitro digestibility was determined in the incubator Daisy. The combined hydrolysis by means of pepsin and pancreatin was chosen. It was found that the digestibility of food was almost 100 %. Furthermore, a questionnaire survey of students' eating habits was carried out. The emphasis was put on students' choices of dishes and their satisfaction with the menu variability. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 20559
dc.date.assigned 2011-02-25
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
procházková_2011_dp.pdf 1.232Mb PDF View/Open
procházková_2011_vp.doc 97Kb Microsoft Word View/Open
procházková_2011_op.doc 96Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account