dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Procházková, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2012-03-11T08:52:51Z |
|
dc.date.available |
2012-03-11T08:52:51Z |
|
dc.date.issued |
2011-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/17865
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části byly popsána trávicí soustava člověka, metabolizmus základních živin a byly definovány výživové doporučené dávky pro mládež. Byla zmíněna právní legislativa. V experimentální části bylo vybráno 5 druhů pokrmů ze školní jídelny a u nich byla stanovena stravitelnost metodou in vitro v inkubátoru Daisy. Byla zvolena kombinovaná hydrolýza pepsinem a pankreatinem. Bylo zjištěno, že stravitelnost pokrmů byla skoro 100 %. dále byl proveden dotazníkový průzkum mezi žáky na téma jejich návyků ve stravování a dále byl kladen důraz na jejich výběr jídla a spokojenost s variabilitou jídelníčku. |
cs |
dc.format |
78 s. |
cs |
dc.format.extent |
1292581 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
HACCP
|
cs |
dc.subject |
školní stravování
|
cs |
dc.subject |
výživové doporučené dávky
|
cs |
dc.subject |
stravitelnost
|
cs |
dc.subject |
Daisy inkubátor
|
cs |
dc.subject |
HACCP
|
en |
dc.subject |
school meals
|
en |
dc.subject |
recommended nutritional amounts
|
en |
dc.subject |
digestibility
|
en |
dc.subject |
Daisy incubator
|
en |
dc.title |
Stanovení stravitelnosti vybraných jídel ve školním stravování |
cs |
dc.title.alternative |
The Determination of Digestibility of Foods for School Meals |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2011-05-30 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the theoretical part the human digestive system and the metabolism of essential nutrients were described. The recommended nutritional amounts for school children were defind as well. The legislation was also mentioned. In the experimental part 5 meals from the school canteen were selected and their in vitro digestibility was determined in the incubator Daisy. The combined hydrolysis by means of pepsin and pancreatin was chosen. It was found that the digestibility of food was almost 100 %. Furthermore, a questionnaire survey of students' eating habits was carried out. The emphasis was put on students' choices of dishes and their satisfaction with the menu variability. |
en |
dc.description.department |
Ústav biochemie a analýzy potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/196
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
20559
|
|
dc.date.assigned |
2011-02-25 |
|
utb.result.grade |
A |
|