Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže
Show full item record
No preview available
Title:
|
Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže |
Author: |
Bantová, Alena
|
Advisor: |
Doležalová, Magda
|
Abstract:
|
Rostlinné silice jsou těkavé, ve vodě nerozpustné látky s charakteristickou vůní. Získávají se destilací z rostlinných materiálů (květin, pupenů, semen, listů, bylin a plodů). V této práci byly sledovány antimikrobiální účinky čtyř rostlinných silic, a to z hřebíčku (Syzygium aromaticum), bobkového listu (Laurus nobilis) a dvou druhů dobromyslu (Origanum minutiflorum a Origanum dubium). Byla použita disková difúzní a agarová diluční metoda na spektrum bakterií, kvasinek a plísní. Nejvýraznější antimikrobiální účinky byly proká-zány u silice z O. minutiflorum. Tato silice byla aplikována na povrch chlazené drůbeže metodou postřiku. Ze všech sledovaných mikrobiálních skupin (mezofilní bakterie, psychrotrofní bakterie, koliformní bakterie, kvasinky) vyskytující se na kuřecí kůži byl antimik-robiální vliv silice z O. minutiflorum statisticky prokázán pouze na koliformní bakterie. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/12391
|
Date:
|
2010-05-20 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav biochemie a analýzy potravin |
Discipline:
|
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
15037
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account