Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Možnosti využití rostlinných extraktů pro snížení povrchové kontaminace chlazené drůbeže
Autor: Bantová, Alena
Vedoucí: Doležalová, Magda
Abstrakt: Rostlinné silice jsou těkavé, ve vodě nerozpustné látky s charakteristickou vůní. Získávají se destilací z rostlinných materiálů (květin, pupenů, semen, listů, bylin a plodů). V této práci byly sledovány antimikrobiální účinky čtyř rostlinných silic, a to z hřebíčku (Syzygium aromaticum), bobkového listu (Laurus nobilis) a dvou druhů dobromyslu (Origanum minutiflorum a Origanum dubium). Byla použita disková difúzní a agarová diluční metoda na spektrum bakterií, kvasinek a plísní. Nejvýraznější antimikrobiální účinky byly proká-zány u silice z O. minutiflorum. Tato silice byla aplikována na povrch chlazené drůbeže metodou postřiku. Ze všech sledovaných mikrobiálních skupin (mezofilní bakterie, psychrotrofní bakterie, koliformní bakterie, kvasinky) vyskytující se na kuřecí kůži byl antimik-robiální vliv silice z O. minutiflorum statisticky prokázán pouze na koliformní bakterie.
URI: http://hdl.handle.net/10563/12391
Datum: 2010-05-20
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav biochemie a analýzy potravin
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 15037


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
bantová_2010_dp.pdf 5.528Mb PDF Zobrazit/otevřít
bantová_2010_vp.doc 48.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
bantová_2010_op.doc 40Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet