Vliv vybraných fosforečnanových tavicích solí na jakost tavených sýrů.

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv vybraných fosforečnanových tavicích solí na jakost tavených sýrů.

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv vybraných fosforečnanových tavicích solí na jakost tavených sýrů.
Autor: Galiová, Lucie
Vedoucí: Buňka, František
Abstrakt: Tato bakalářská práce zkoumá vliv tavicích solí na pH tavených sýrů. V první kapitole teoretické části bylo popsáno rozdělení tavených sýrů jejich základní charakteristika, technologie výroby a důležitost optimální hodnoty pH finálního výrobku. Kapitola druhá popisuje charakteristiku tavicích solí, jejich úlohu při výrobě tavených sýrů, především účinek na hodnotu pH taveného výrobku, schopnost sekvestrace vápníku, vliv na tvorbu gelu a na závěr byla popsána hydrolýza fosfátů. Při výrobě tavených produktů byly použity jednotlivé tavicí soli, nebo jejich směsi. Praktická část byla rozdělena do tří základních fází. Nejprve bylo měřeno pH roztoků 3 % w/w a 2,5 % w/w jednotlivých tavicích solí. Poté byly zjišťovány hodnoty pH tavených sýrů vyrobených s přídavkem 3 % w/w a 2,5 % w/w tavicích solích. V druhé fázi byly používány na výrobu tavených sýrů 1,8 % w/w směsi tavicích solí Na3PO4 a polyfosforečnanu sodného v různých poměrech a ve třetí fázi 2,5 % w/w a 3 % w/w směsi Na4P2O7 s polyfosforečnanem sodným. Bylo měřeno pH roztoků těchto směsí a také tavených sýrů vyrobených za použití připravených směsí. Bylo zjištěno, že použití jednotlivých tavicích solí není na výrobu tavených produktů vhodné. Pozitivně působí na pH finálních tavených výrobků přídavek směsi, která byla připravena vhodnou kombinací jednotlivých tavicích solí.
URI: http://hdl.handle.net/10563/10243
Datum: 2009-05-28
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 12053


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
galiová_2009_bp.pdf 388.9Kb PDF Zobrazit/otevřít
galiová_2009_vp.doc 43Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
galiová_2009_op.doc 41Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet