Vliv skladovacích podmínek na nutriční a senzorickou kvalitu hotových pokrmů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv skladovacích podmínek na nutriční a senzorickou kvalitu hotových pokrmů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Družbíková, Helena
dc.contributor.author Ciprysová, Zuzana
dc.date.accessioned 2010-07-17T20:58:41Z
dc.date.available 2010-07-17T20:58:41Z
dc.date.issued 2009-05-13
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/9468
dc.description.abstract Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv má doba a teplota skladování na kvalitu sterilovaných hotových pokrmů. Byly zkoumány dvě řady sterilovaných hotových pokrmů. První řadu pokrmů tvořilo Hovězí maso na žampionech, Hovězí maso s rajskou omáčkou a těstovinou, Vepřový guláš a Lečo s párkem. Tyto pokrmy byly skladovány 60 měsíců při teplotě 26 +- 2 °C. Druhá řada pokrmů byla skladována 24 měsíců při teplotě 6 +- 2 °C, 26 +- 2 °C a 37 +- 2 °C. Jednalo se o Vepřové maso s mrkví a bramborem, Vepřový guláš s těstovinami a Pikantní rizoto. Vý-sledky chemických analýz ukázaly, že celkový obsah aminokyselin u vzorků všech pokrmů řady II byl nejvíce ovlivněn při teplotě 37 +- 2 °C. Podmínkami skladování byla ovlivněna jak nutriční hodnota bílkovin. tak i senzorická jakost pokrmů. cs
dc.format 67 s., 7 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 1379911 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sterilovaný hotový pokrm cs
dc.subject aminokyselinové složení cs
dc.subject senzorická jakost cs
dc.subject nutriční hodnota potravin cs
dc.subject index esenciálních aminokyselin cs
dc.subject EAAI cs
dc.subject meal ready to eat en
dc.subject amino acid content en
dc.subject sensoric quality en
dc.subject nutrition value en
dc.subject essential amino acid index en
dc.subject EAAI en
dc.title Vliv skladovacích podmínek na nutriční a senzorickou kvalitu hotových pokrmů cs
dc.title.alternative Effect of storage conditions on nutritional and sensory quality of meal ready to eat en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2009-06-02
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to determine the influence of storage time and temperature on the quality of meals ready to eat. Two groups of meals ready to eat was examined. First group of meals ready to eat consisted of Beef meat with mushrooms, Beef meat with tomato sauce and pasta, Pork goulash and Vegetable mix with sausage. Storage conditions of the first group were 26 +- 2 °C for 60 months. Second group of meals ready to eat was stored for 24 months at 6 +- 2 °C, 26 +- 2 °C and 37 +- 2 °C. There were Pork meat with carrot and potatoes, Pork gou-lash with pasta and Spicy risotto. Results obtained from chemical analysis showed that amino acid content of the second group of meals ready to eat was affected by the highest temperature (37 +- 2 °C). This temperature had the greatest influence on Essential Amino Acid Index (EAAI) and sensoric quality of all examined meals ready to eat. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 10947
dc.date.assigned 2009-02-10
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
ciprysová_2009_dp.pdf 1.315Mb PDF View/Open
ciprysová_2009_vp.doc 49Kb Microsoft Word View/Open
ciprysová_2009_op.doc 36.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account