Možnosti stanovení kyseliny citronové a octové metodou HPLC

DSpace Repository

Language: English čeština 

Možnosti stanovení kyseliny citronové a octové metodou HPLC

Show simple item record

dc.contributor.advisor Družbíková, Helena
dc.contributor.author Krausová, Ivana
dc.date.accessioned 2010-07-17T11:24:12Z
dc.date.available 2010-07-17T11:24:12Z
dc.date.issued 2009-05-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/8301
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo charakterizovat, jako jedny z nejvýznamnějších organických kyselin kyseliny citronovou a octovou a vytvořit vhodnou metodiku pro stanovení těchto kyselin pomocí HPLC-ECD. Z výsledků měření se pro stanovení kyseliny citronové jeví jako nejvhodnější použití kolony ASCENTIS C18 a mobilní fáze tvořené z kyseliny fosforečné, metanolu a redestilované vody v poměru 30 : 1 : 69. Pro stanovení kyseliny octové se jeví jako nejoptimálnější stejné podmínky jako u kyseliny citronové. cs
dc.format 73 cs
dc.format.extent 1447292 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Organické kyseliny cs
dc.subject kyselina citronová cs
dc.subject kyselina octová cs
dc.subject HPLC-ECD cs
dc.subject podmínky stanovení cs
dc.subject Oorganic acids en
dc.subject citric acid en
dc.subject acetic acid en
dc.subject HPLC-ECD en
dc.subject conditions of determination en
dc.title Možnosti stanovení kyseliny citronové a octové metodou HPLC cs
dc.title.alternative Possibilities of citric and acetic acids determination by HPLC en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kramářová, Daniela
dc.date.accepted 2009-06-02
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to characterize citric acid and acetic acid as organic acids and to evaluate convenient method of determination of these acids, by using HPLC-ECD. For determination of citric acid seem ASCENTIS C18 and mobile phase, made up from phosphoric acid, methanol, and redistilled water in proportion 30 : 1 : 69, as the most convenient. The same conditions seemed to be the most suitable also for determination of acetic acid. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12430
dc.date.assigned 2009-02-18
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
krausová_2009_dp.pdf 1.380Mb PDF View/Open
krausová_2009_vp.doc 48Kb Microsoft Word View/Open
krausová_2009_op.doc 30.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account