Mikrobiologie piva

DSpace Repository

Language: English čeština 

Mikrobiologie piva

Show full item record

No preview available
Title: Mikrobiologie piva
Author: Štáhlová, Liběna
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá surovinami pro výrobu piva a jeho samotnou výrobou. Mezi hlavní pivovarské suroviny se řadí slad, chmel a varní voda, jež jsou dále použity ve výrobním procesu. Technologický postup výroby piva je dělen na dvě hlavní části, na výrobu mladiny a výrobu piva. Z mikrobiologického hlediska se při výrobě piva uplatňují pivovarské kvasinky, a to dva druhy Saccharomyces carlsbergensis a Saccharomyces cerevisiae. Saccharomyces carlsbergensis se vyskytují u spodně kvašených piv a Saccharomyces cerevisiae u svrchně kvašených piv. Důležitou vlastností piva je jeho mikrobiologická nezávadnost. Mezi mikroorganismy způsobující kažení a zároveň znehodnocení piva se řadí hlavně mléčné bakterie, které řadíme mezi grampozitivní bakterie, dále některé druhy gramnegativních bakterií, divoké kvasinky a plísně.
URI: http://hdl.handle.net/10563/8232
Date: 2009-05-27
Availability: Pouze v rámci univerzity
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 12509


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
štáhlová_2009_bp.pdfBlocked 2.010Mb PDF
štáhlová_2009_vp.doc 46Kb Microsoft Word View/Open
štáhlová_2009_op.doc 42.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account