Geneticky modifikovaná kukuřice v ČR, důvody pro pěstování a možnosti jejího využití

DSpace Repository

Language: English čeština 

Geneticky modifikovaná kukuřice v ČR, důvody pro pěstování a možnosti jejího využití

Show simple item record

dc.contributor.advisor Říha, Karel
dc.contributor.author Kubíček, Josef
dc.date.accessioned 2010-07-17T00:10:13Z
dc.date.available 2010-07-17T00:10:13Z
dc.date.issued 2008-05-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7011
dc.description.abstract Předkládaná práce je věnována aktuální problematice pěstování GM kukuřice (v odborné terminologii užíváno Bt-kukuřice) s aplikací na podmínky a možnosti využití v ČR. V České republice narůstá podíl zrnové kukuřice z celkové plochy pěstované kukuřice. Spolu s tím narůstají problémy s mykotoxiny. Pěstování Bt-kukuřice je propagováno s tím předpokladem, že zlepší situaci v tomto oboru. Práce popisuje skutečný stav zjištěný auto-rem v jedné lokalitě a v jednom ročníku a porovnává ho s výsledky ÚKZÚZ a RNDr. Polišenské, PhD. v různých podobných i odlišných lokalitách a ročnících. Výsledky uvedené v práci jednoznačně potvrzují opodstatněnost výchozího předpokladu, že pěstování Bt-hybridů zajišťuje nižší výskyt fuzarióz v palicích v důsledku nižšího napa-dení zavíječem kukuřičným, což se odráží i v nižší kontaminaci zrn mykotoxiny. Doložen je i předpoklad vývoje hlavního škůdce kukuřice do roku 2050. cs
dc.format 99 s., 12 s. příloh. cs
dc.format.extent 1889494 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Globální oteplování cs
dc.subject kukuřice cs
dc.subject GM kukuřice cs
dc.subject Bt-hybrid cs
dc.subject zrno cs
dc.subject zavíječ kukuřičný cs
dc.subject Fusarium spp cs
dc.subject fuzariózy palic cs
dc.subject mykotoxiny cs
dc.subject ELISA cs
dc.subject deoxynivalenol cs
dc.subject zearalenon cs
dc.subject fumonisin B1 a B2 cs
dc.subject potravina cs
dc.subject krmivo cs
dc.subject Global warming en
dc.subject maize en
dc.subject GM maize en
dc.subject Bt-hybrid en
dc.subject corn en
dc.subject grain en
dc.subject European corn borer en
dc.subject Fusarium spp en
dc.subject fusarioses of kernels en
dc.subject mycotoxins en
dc.subject ELISA en
dc.subject deoxynivalenol en
dc.subject zearalenon en
dc.subject fumonisin B1 a B2 en
dc.subject food en
dc.subject feed en
dc.title Geneticky modifikovaná kukuřice v ČR, důvody pro pěstování a možnosti jejího využití cs
dc.title.alternative Genetically modified maize in The Czech republic, reasons for growing and possibilities of its processing en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Polišenská, Ivana
dc.date.accepted 2008-06-04
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with the topical issue of growing GM maize (also called Bt-maize by scientists), with a special focus on the conditions and possible uses in the Czech Republic. In the Czech Republic the production of grain maize is increasing rapidly. This also brings an incerease in the occurence of mycotoxins. Growing Bt-maize is being advocated as it is supposed it will improve the existing situation. The thesis describes the conditions in one particular location and year and then it compares these with the results of ÚKZÚZ and RNDr. Polišenská, PhD., which were observed in a variety of locations and years. The results reported in this thesis fully confirm the supposition that growing Bt-hybrids will ensure a lower occurence of fusarioses of kernels due to a lower level of infestation by the european corn borer, which means also a lower contamination of grain by mycotoxins. The thesis also supports the expected development in the occurence of the european corn borer until the year 2050. In the conclusion the author argues that there are valid reasons for growing Bt-maize in the Czech Republic and that in the future this will probably become the only ecologically via-ble method od protection against the european corn borer. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 8056
dc.date.assigned 2007-11-23
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
kubíček_2008_dp.pdf 1.801Mb PDF View/Open
kubíček_2008_vp.doc 32Kb Microsoft Word View/Open
kubíček_2008_op.doc 40Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account