Stanovení riboflavinu v cereálních produktech

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení riboflavinu v cereálních produktech

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Sikorová, Pavlína
dc.date.accessioned 2010-07-16T22:38:26Z
dc.date.available 2010-07-16T22:38:26Z
dc.date.issued 2008-05-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/6824
dc.description.abstract V teoretické části diplomové práce je popsán vitamin B2 - riboflavin, jeho zdroje a vlast-nosti (fyzikálně-chemické i fyziologické) a také ztráty vitaminu při technologických opera-cích. Dále jsou popsány analytické metody, především chromatografické techniky, využí-vané pro stanovení tohoto vitaminu a technika HPLC. Je zde uvedena i charakteristika ce-reálních produktů. Experimentální část popisuje optimalizaci izolačního postupu vitaminu B2 z vybraných 22 běžných cereálních produktů (mouka, chléb, rohlík, cereální snídaně, těstoviny), kdy bylo zjišťováno vhodné složení a množství extrakčních činidel i průběh celé izolace. Následně byly pomocí chromatografické techniky HPLC/UV-DAD stanoveny obsahy riboflavinu ve vybraných 22 cereálních produktech, kdy obsah vitaminu klesal v následujícím pořadí: cereální snídaně, mouky obohacené vitaminy, celozrnné sušenky, celozrnné chleby, celo-zrnné mouky, pšeničný chléb, celozrnné těstoviny, tukový rohlík, pšeničné mouky a celo-zrnné pečivo. cs
dc.format 93 s., 30 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 2146821 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Riboflavin cs
dc.subject vitamin B2 cs
dc.subject HPLC/UV cs
dc.subject cereální produkty cs
dc.subject Riboflavin en
dc.subject vitamin B2 en
dc.subject HPLC/UV en
dc.subject cereal products en
dc.title Stanovení riboflavinu v cereálních produktech cs
dc.title.alternative The determination of riboflavin in cereal products en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Severová, Marta
dc.date.accepted 2008-06-02
dc.description.abstract-translated Theoretical part of the thesis describes vitamin B2 - riboflavin, its sources and features (physico-chemical and physiological) and also losses of vitamin at technological operati-ons. Further there are described analytical methods, first of all chromatographic technics, to use for determination of vitamin B2 and HPLC technic. The characteristics of cereal pro-ducts also introduced. Experimental part describes optimalization of isolating process of vitamin B2 of 22 selec-ted common cereal products (flour, bread, roll, cereal breakfast, pastries), the suitable com-position and quantity of extraction reagents and isolation process were evaluated. Sub-sequently the contents of riboflavin of 22 selected cereal products with chromatographic technic HPLC/UV DAD was defined. The riboflavin content decreases is this order: cereal breakfast, flours enriched with riboflavin, wholemeal biscuits, wholemeal breads, whole-meals, bread, wholemeal pastries, roll, wheat flours and wholemeal rolls. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 8069
dc.date.assigned 2007-11-21
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
sikorová_2008_dp.pdf 2.047Mb PDF View/Open
sikorová_2008_vp.doc 51.5Kb Microsoft Word View/Open
sikorová_2008_op.doc 47.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account