Hodnocení organoleptických vlastností pravých čajů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Hodnocení organoleptických vlastností pravých čajů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Tomancová, Anna
dc.date.accessioned 2010-07-16T21:14:28Z
dc.date.available 2010-07-16T21:14:28Z
dc.date.issued 2008-05-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/6644
dc.description.abstract V teoretické části diplomové práce jsou popsány pravé čaje (černý, zelený, bílý, oolong a pu - erh), jejich výroba, chemické složení, vlastnosti a účinky na lidský organismus. Dále je uveden popis senzorické analýzy, použité metody senzorického hodnocení a statistické metody vyhodnocování výsledků senzorické analýzy (i multivariačními metodami). Experimentální část popisuje přípravu pravých čajů, metody stanovení jednotlivých organoleptických vlastností pravých čajů a podmínky dotazníkové akce. Ve výsledkové části je uvedeno vyhodnocení senzorického hodnocení barvy, vůně, chuti a celkové chutnosti 4 druhů (19 vzorků) pravých čajů. Dále je zde vyhodnocení chuti a celkové chutnosti černých a zelených čajů s přídavky senzoricky aktivních látek (sacharosa, mléko) a výsledky hodnocení doznívání hořké (černé a zelené čaje) a trpké (černé, zelené a bílé čaje) chuti. V poslední části je statistické vyhodnocení dotazníkové akce. Závěr shrnuje výsledky senzorického hodnocení pravých čajů. cs
dc.format 91 s., 6 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 1093407 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject pravý čaj cs
dc.subject senzorická analýza cs
dc.subject vůně cs
dc.subject chuť cs
dc.subject chutnost cs
dc.subject doznívání hořkosti cs
dc.subject trpkosti cs
dc.subject original tea en
dc.subject sensory analysis en
dc.subject aroma en
dc.subject taste en
dc.subject overall flavour en
dc.subject time-intensity of bitterness en
dc.subject astringency en
dc.title Hodnocení organoleptických vlastností pravých čajů cs
dc.title.alternative Sensory evaluation of original teas en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Karovičová, Jolana
dc.date.accepted 2008-06-02
dc.description.abstract-translated The types of original tea (black, green, white, oolong and pu - erh), their manufacture, chemical composition, characteristics and effects on humans are described in the theoretical part of the thesis. There is also description of sensory analysis, sensory evaluation methods and statistical methods (including multivariation) for sensory analysis evaluation. The experimental part describes a preparation of original types of tea, methods of organoleptic properties determination and conditions of the questionnaire action. The result part includes the data values of sensory evaluation of colour, aroma, taste and overall flavour of four original tea sorts (19 samples). There are also results of taste and overall palatability of black and green teas with addition of sensory active substances (sac-charose, milk) and also time-intensity evaluation of bitterness (black and green teas) and astringency (black, green and white teas). In the end of this part the statistical assessment of the questionnaire action is done. Conclusion recapitulates results of original teas sensory evaluation. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 8075
dc.date.assigned 2007-11-21
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
tomancová_2008_dp.pdf 1.042Mb PDF View/Open
tomancová_2008_vp.doc 51.5Kb Microsoft Word View/Open
tomancová_2008_op.doc 51.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account