Nové nutriční aspekty a využití mořských a sladkovodních řas ve výživě člověka

DSpace Repository

Language: English čeština 

Nové nutriční aspekty a využití mořských a sladkovodních řas ve výživě člověka

Show full item record

No preview available
Title: Nové nutriční aspekty a využití mořských a sladkovodních řas ve výživě člověka
Author: Mišurcová, Ladislava
URI: http://hdl.handle.net/10563/5950
Date: 2008-10-20
Publisher: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Page count: application/pdf
Availability: Bez omezení


Abstrakt:

Dizertační práce se zabývá nutriční hodnotou produktů ze sladkovodních a mořských řas dostupných na trhu v České republice. Mořské a sladkovodní řasy jsou známé obsahem nutričních a biologicky aktivních látek jako jsou aminokyseliny, proteiny, vitaminy, minerální látky, mastné kyseliny, enzymy, barviva a vláknina. Cílem práce bylo získat nové a rozšířit stávající poznatky o nutričních hodnotách vybraných produktů a stanovit jejich stravitelnost metodou in vitro. Byl navržen a zpracován nový postup pro stanovení stravitelnosti použitím inkubátoru Daisy. V deseti vybraných produktech ze sladkovodních (Chlorella Tabs, Spirulina Pacifica, Spirulina Bio) a z mořských řas (Arame, Hijiki, Kombu, Wakame, Wakame instant) byly zastoupeny: sladkovodní zelené - Chlorella pyrenoidosa; modrozelené - Spirulina pacifica, S. platensis; červené mořské - Palmaria palmata, Porphyra tenera; hnědé mořské řasy - Eisenia bicyclis, Hijikia fusiformes, Laminaria japonica a Undaria pinnatifida. Byly stanoveny hodnoty sušiny, popele, celkových dusíkatých látek, aminokyselin, minerálních látek, vlákniny a stravitelnosti. Hodnota vlákniny závisí na použité analytické metodě Jako nejvhodnější metoda stanovení vlákniny pro běžnou laboratorní praxi se jeví gravimetrická po hydrolýze detergentními činidly. Hodnota stravitelnosti určuje využitelnost nutričních látek v lidském organizmu. Stravitelnost byla stanovena jako úbytek dusíkatých látek před a po působení proteolytického enzymu pepsinu. Dále byla stravitelnost stanovena gravimetricky nově navrženou metodou po působení enzymů pepsinu a pankreatinu s použitím inkubátoru Daisy. V práci jsou navrženy i možnosti využití mořských a sladkovodních řas pro výživu člověka.

Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
mišurcová_2008_dp.pdf 5.458Mb PDF View/Open
mišurcová_2008_vp.doc 26Kb Microsoft Word View/Open
mišurcová_2008_op.zip 1.103Mb Unknown View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account