| dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
| dc.contributor.author |
Bláhová, Zuzana
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:20Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:20Z |
|
| dc.date.issued |
2025-01-01 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58413
|
|
| dc.description.abstract |
V teoretické části diplomové práce je shrnut úvod do mykologie hub včetně příslušné taxonomie. Pro analýzu byly použity vzorky sušených hub: hřibu dubového, křemenáče osikového, bedly vysoké, pýchavky obecné a hřibu kováře, který byl sesbírán ze dvou lokalit. Dále teoretická část popisuje biochemické složení hub, identifikuje zastoupení minerálních a stopových prvků. Vyčleněny byly zvlášť toxické prvky a cesium, jejichž konzumace může mí negativní vliv na lidský organismus. V rámci praktické části práce byly analyzovány vzorky z hlediska obsahu sušiny a popela, dále byla provedena in vitro simulace trávení a následná separace nestráveného podílu. Jak původní vzorky hub, tak i nestrávený podíl prošly procesem mineralizace, po kterém bylo provedeno stanovení obsahu jednotlivých prvků metodou ICP-MS. Na základě získaných výsledků byl pro každý analyzovaný prvek vypočten retenční faktor, který vyjadřuje množství daného prvku zadrženého v nestráveném podílu po simulaci trávicího procesu. Ve vzorku křemenáče osikového vykazoval nejvyšší retenci antimon totožně jako v pýchavce obecné, u hřibu dubového thallium, ve vzorku bedly vysoké a hřibu kováře (Hodslavice) zirkonium a v poslední řadě ve vzorku hřibu kováře (Lidečko) holmium. Naopak nejnižší retence, a tedy nejvyšší potenciální biologickou dostupnost, vykazovaly z makroprvků převážně draslík a hořčík ve všech sledovaných vzorcích. |
|
| dc.format |
104 s. (144 730 znaků) |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
mykologie hub
|
cs |
| dc.subject |
hřib dubový
|
cs |
| dc.subject |
křemenáč osikový
|
cs |
| dc.subject |
bedla vysoká
|
cs |
| dc.subject |
pýchavka obecná
|
cs |
| dc.subject |
hřib kovář
|
cs |
| dc.subject |
minerální prvky
|
cs |
| dc.subject |
toxické kovy
|
cs |
| dc.subject |
cesium
|
cs |
| dc.subject |
in vitro stravitelnost
|
cs |
| dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
| dc.subject |
Fungal mycology
|
en |
| dc.subject |
Boletus reticulatus
|
en |
| dc.subject |
Leccinum rufum
|
en |
| dc.subject |
Macrolepiota procera
|
en |
| dc.subject |
Lycoperdon perlatum
|
en |
| dc.subject |
Neoboletus luridiformis
|
en |
| dc.subject |
mineral elements
|
en |
| dc.subject |
toxic metals
|
en |
| dc.subject |
cesium
|
en |
| dc.subject |
in vitro digestibility
|
en |
| dc.subject |
ICP-MS
|
en |
| dc.title |
Vliv stravitelnosti na uvolňování prvků z matric hub |
|
| dc.title.alternative |
Effect of Digestibility on the Release of Elements from Mushroom Matrices |
|
| dc.type |
diplomová práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Ondrášová, Monika |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-04 |
|
| dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of the thesis provides an introduction to fungal mycology, including relevant taxonomic classification. For the analysis, dried mushroom samples were used: Boletus reticulatus, Leccinum rufum, Macrolepiota procera, Lycoperdon perlatum, and Neoboletus luridiformis, the latter collected from two different locations. Furthermore, the theoretical section describes the biochemical composition of mushrooms and identifies the presence of mineral and trace elements. Toxic elements and cesium were treated separately due to their potential adverse effects on human health. In the practical part of the thesis, the mushroom samples were analyzed for dry matter and ash content. An in vitro digestion simulation was conducted, followed by the isolation of the indigestible fraction. Both the native mushroom samples and their indigestible residues underwent mineralization, after which elemental concentrations were determined using ICP-MS. Based on the obtained data, a retention factor was calculated for each analyzed element, expressing the amount of the element retained in the indigestible fraction following simulated digestion. Among the samples, Leccinum rufum and Lycoperdon perlatum showed the highest retention of antimony; Boletus reticulatus exhibited the highest retention of thallium; Macrolepiota procera and Neoboletus luridiformis (Hodslavice locality) showed the highest retention of zirconium; and Neoboletus luridiformis (Lidečko locality) had the highest retention of holmium. In contrast, among the macroelements, potassium and magnesium displayed the lowest retention and thus the highest potential bioavailability across all examined samples. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
| dc.identifier.stag |
71143
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-07 |
|