Vliv stravitelnosti na uvolňování prvků z matric hub

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv stravitelnosti na uvolňování prvků z matric hub

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Bláhová, Zuzana
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.issued 2025-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58413
dc.description.abstract V teoretické části diplomové práce je shrnut úvod do mykologie hub včetně příslušné taxonomie. Pro analýzu byly použity vzorky sušených hub: hřibu dubového, křemenáče osikového, bedly vysoké, pýchavky obecné a hřibu kováře, který byl sesbírán ze dvou lokalit. Dále teoretická část popisuje biochemické složení hub, identifikuje zastoupení minerálních a stopových prvků. Vyčleněny byly zvlášť toxické prvky a cesium, jejichž konzumace může mí negativní vliv na lidský organismus. V rámci praktické části práce byly analyzovány vzorky z hlediska obsahu sušiny a popela, dále byla provedena in vitro simulace trávení a následná separace nestráveného podílu. Jak původní vzorky hub, tak i nestrávený podíl prošly procesem mineralizace, po kterém bylo provedeno stanovení obsahu jednotlivých prvků metodou ICP-MS. Na základě získaných výsledků byl pro každý analyzovaný prvek vypočten retenční faktor, který vyjadřuje množství daného prvku zadrženého v nestráveném podílu po simulaci trávicího procesu. Ve vzorku křemenáče osikového vykazoval nejvyšší retenci antimon totožně jako v pýchavce obecné, u hřibu dubového thallium, ve vzorku bedly vysoké a hřibu kováře (Hodslavice) zirkonium a v poslední řadě ve vzorku hřibu kováře (Lidečko) holmium. Naopak nejnižší retence, a tedy nejvyšší potenciální biologickou dostupnost, vykazovaly z makroprvků převážně draslík a hořčík ve všech sledovaných vzorcích.
dc.format 104 s. (144 730 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mykologie hub cs
dc.subject hřib dubový cs
dc.subject křemenáč osikový cs
dc.subject bedla vysoká cs
dc.subject pýchavka obecná cs
dc.subject hřib kovář cs
dc.subject minerální prvky cs
dc.subject toxické kovy cs
dc.subject cesium cs
dc.subject in vitro stravitelnost cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject Fungal mycology en
dc.subject Boletus reticulatus en
dc.subject Leccinum rufum en
dc.subject Macrolepiota procera en
dc.subject Lycoperdon perlatum en
dc.subject Neoboletus luridiformis en
dc.subject mineral elements en
dc.subject toxic metals en
dc.subject cesium en
dc.subject in vitro digestibility en
dc.subject ICP-MS en
dc.title Vliv stravitelnosti na uvolňování prvků z matric hub
dc.title.alternative Effect of Digestibility on the Release of Elements from Mushroom Matrices
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Ondrášová, Monika
dc.date.accepted 2025-06-04
dc.description.abstract-translated The theoretical part of the thesis provides an introduction to fungal mycology, including relevant taxonomic classification. For the analysis, dried mushroom samples were used: Boletus reticulatus, Leccinum rufum, Macrolepiota procera, Lycoperdon perlatum, and Neoboletus luridiformis, the latter collected from two different locations. Furthermore, the theoretical section describes the biochemical composition of mushrooms and identifies the presence of mineral and trace elements. Toxic elements and cesium were treated separately due to their potential adverse effects on human health. In the practical part of the thesis, the mushroom samples were analyzed for dry matter and ash content. An in vitro digestion simulation was conducted, followed by the isolation of the indigestible fraction. Both the native mushroom samples and their indigestible residues underwent mineralization, after which elemental concentrations were determined using ICP-MS. Based on the obtained data, a retention factor was calculated for each analyzed element, expressing the amount of the element retained in the indigestible fraction following simulated digestion. Among the samples, Leccinum rufum and Lycoperdon perlatum showed the highest retention of antimony; Boletus reticulatus exhibited the highest retention of thallium; Macrolepiota procera and Neoboletus luridiformis (Hodslavice locality) showed the highest retention of zirconium; and Neoboletus luridiformis (Lidečko locality) had the highest retention of holmium. In contrast, among the macroelements, potassium and magnesium displayed the lowest retention and thus the highest potential bioavailability across all examined samples.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 71143
dc.date.submitted 2025-05-07


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account