Hodnocení nového taveného sýra s plísní na povrchu během skladování
Show simple item record
| dc.contributor.advisor |
Salek, Richardos Nikolaos
|
|
| dc.contributor.author |
Lyčková, Natálie
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:20Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:20Z |
|
| dc.date.issued |
2025-01-01 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58400
|
|
| dc.description.abstract |
Cílem diplomové práce bylo vyrobit modelové tavené sýry s bílou plísní Penicillium candidum na povrchu, bez tavicích solí s přidaným furcellaranem nebo -karagenanem, aplikované v koncentraci 1,0 % (w/w). V modelových vzorcích byla provedena základní chemická analýza (měření pH a stanovení celkového obsahu sušiny), dále byla měřena aktivita vody a barva vzorků. Mechanické vlastnosti byly analyzovány pomocí texturní profilové analýzy a dynamické oscilační reometrie. Hodnoty pH vzorků nebyly ovlivněny skladováním. Celkový obsah sušiny byl vyšší u vzorků po aplikaci plísňové kultury a uskladnění, oproti výchozím taveným sýrům. V průběhu skladování docházelo k tmavnutí vzorků. Pomocí TPA byla hodnocena tvrdost, která byla touto analýzou vyhodnocena jako neměnná v průběhu skladování, bez statisticky významného rozdílu mezi jednotlivými vzorky. Dle dynamické oscilační reometrie bylo vyšších hodnot elastického (G') i ztrátového (G'') modulu pružnosti dosaženo u vzorků obsahujících furcellaran. Doba skladování modelových vzorků neovlivnila G' ani G''. Vzorky vykazovaly dle výsledků elastické vlastnosti (G' G''). |
|
| dc.format |
79 s. (132 150 znaků) |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
tavený sýr
|
cs |
| dc.subject |
sýry s plísní na povrchu
|
cs |
| dc.subject |
furcellaran
|
cs |
| dc.subject |
-karagenan
|
cs |
| dc.subject |
processed cheese
|
en |
| dc.subject |
surface mould-ripened cheeses
|
en |
| dc.subject |
furcellaran
|
en |
| dc.subject |
-carrageenan
|
en |
| dc.title |
Hodnocení nového taveného sýra s plísní na povrchu během skladování |
|
| dc.title.alternative |
Evaluation of a novel surface molded processed cheese during storage |
|
| dc.type |
diplomová práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-03 |
|
| dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis was to produce model processed cheeses with a surface growth of white mold Penicillium candidum, without emulsifying salts and with the addition of furcellaran or -carrageenan, applied at a concentration of 1.0 % (w/w). Basic chemical analyses were carried out on model samples (pH measurement and determination of dry matter content). Water activity and color of the samples were also measured. Mechanical properties were analyzed using texture profile analysis (TPA) and dynamic oscillatory rheometry. The pH values of the model samples were not affected by the storage time. The dry matter content was higher in samples after the application of culture and storage compared to the initial processed cheese. During storage, a gradual darkening of the samples was observed. TPA indicated that hardness remained unchanged throughout storage, with no significant differences among the samples. According to dynamic oscillatory rheometry, samples containing furcellaran exhibited higher values of the elastic (G') and viscous (G'') moduli. Storage time had no effect on the values of either G' or G''. Based on the results, the samples demonstrated predominantly an elastic behavior (G' G''). |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
| dc.identifier.stag |
71114
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-05 |
|
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account