Hodnocení nového taveného sýra s plísní na povrchu během skladování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Hodnocení nového taveného sýra s plísní na povrchu během skladování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Salek, Richardos Nikolaos
dc.contributor.author Lyčková, Natálie
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.issued 2025-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58400
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo vyrobit modelové tavené sýry s bílou plísní Penicillium candidum na povrchu, bez tavicích solí s přidaným furcellaranem nebo -karagenanem, aplikované v koncentraci 1,0 % (w/w). V modelových vzorcích byla provedena základní chemická analýza (měření pH a stanovení celkového obsahu sušiny), dále byla měřena aktivita vody a barva vzorků. Mechanické vlastnosti byly analyzovány pomocí texturní profilové analýzy a dynamické oscilační reometrie. Hodnoty pH vzorků nebyly ovlivněny skladováním. Celkový obsah sušiny byl vyšší u vzorků po aplikaci plísňové kultury a uskladnění, oproti výchozím taveným sýrům. V průběhu skladování docházelo k tmavnutí vzorků. Pomocí TPA byla hodnocena tvrdost, která byla touto analýzou vyhodnocena jako neměnná v průběhu skladování, bez statisticky významného rozdílu mezi jednotlivými vzorky. Dle dynamické oscilační reometrie bylo vyšších hodnot elastického (G') i ztrátového (G'') modulu pružnosti dosaženo u vzorků obsahujících furcellaran. Doba skladování modelových vzorků neovlivnila G' ani G''. Vzorky vykazovaly dle výsledků elastické vlastnosti (G' G'').
dc.format 79 s. (132 150 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject sýry s plísní na povrchu cs
dc.subject furcellaran cs
dc.subject -karagenan cs
dc.subject processed cheese en
dc.subject surface mould-ripened cheeses en
dc.subject furcellaran en
dc.subject -carrageenan en
dc.title Hodnocení nového taveného sýra s plísní na povrchu během skladování
dc.title.alternative Evaluation of a novel surface molded processed cheese during storage
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2025-06-03
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to produce model processed cheeses with a surface growth of white mold Penicillium candidum, without emulsifying salts and with the addition of furcellaran or -carrageenan, applied at a concentration of 1.0 % (w/w). Basic chemical analyses were carried out on model samples (pH measurement and determination of dry matter content). Water activity and color of the samples were also measured. Mechanical properties were analyzed using texture profile analysis (TPA) and dynamic oscillatory rheometry. The pH values of the model samples were not affected by the storage time. The dry matter content was higher in samples after the application of culture and storage compared to the initial processed cheese. During storage, a gradual darkening of the samples was observed. TPA indicated that hardness remained unchanged throughout storage, with no significant differences among the samples. According to dynamic oscillatory rheometry, samples containing furcellaran exhibited higher values of the elastic (G') and viscous (G'') moduli. Storage time had no effect on the values of either G' or G''. Based on the results, the samples demonstrated predominantly an elastic behavior (G' G'').
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 71114
dc.date.submitted 2025-05-05


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account