| dc.contributor.advisor |
Lapčíková, Barbora
|
|
| dc.contributor.author |
Šifaldová, Lenka
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:20Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:20Z |
|
| dc.date.issued |
2025-01-01 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58396
|
|
| dc.description.abstract |
Med je přírodní produkt s komplexním složením a jedinečnými fyzikálně-chemickými vlastnostmi, které ovlivňují jeho kvalitu, stabilitu a využití. Cílem této práce je analyzovat fyzikálně-chemické parametry medu, jako jsou obsah vody, pH, elektrická vodivost, fluorescenční excitačně-emisní spektra, barevnost medů (CIE L*a*b* parametry) a podíl glukosy a fruktosy. Tyto vlastnosti úzce souvisejí se složením medu, jeho původem a podmínkami skladování. Diplomová práce se zaměřuje na kontrolu kvality medů, analýzu druhů medu, botanický a geografický původ. Vzorky medu pocházely z různých oblastí České republiky a zahrnovaly květové, smíšené a pastové medy. Tato studie přispívá k hlubšímu porozumění vlastnostem medu a jejich významu pro využití medu v potravinářství, medicíně a dalších oblastech. |
|
| dc.format |
76 s. |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
vlastnosti medu
|
cs |
| dc.subject |
obsah vody
|
cs |
| dc.subject |
pH
|
cs |
| dc.subject |
elektrická vodivost
|
cs |
| dc.subject |
fluorescenční analýza
|
cs |
| dc.subject |
properties of honey
|
en |
| dc.subject |
water content
|
en |
| dc.subject |
pH
|
en |
| dc.subject |
electrical conductivity
|
en |
| dc.subject |
fluorescence analysis
|
en |
| dc.title |
Fyzikálně-chemické hodnocení vybraných vzorků včelích medů |
|
| dc.title.alternative |
Physical-chemical evaluation of selected bee honey samples |
|
| dc.type |
diplomová práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Šenkýřová, Jana |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-03 |
|
| dc.description.abstract-translated |
Honey is a natural product with a complex composition and unique physicochemical properties that affect its quality, stability and use. The aim of this work is to analyze the physicochemical parameters of honey such as water content, pH, electrical conductivity, fluorescence excitation-emission spectra, honey colour (CIE L*a*b* parameters), and the proportion of glucose and fructose. These properties are closely related to the composition of honey, its origin and storage conditions. The Diploma Thesis focuses on the quality control of honeys, analysis of honey types, botanical and geographical origin. Honey samples were obtained from different regions of the Czech Republic, and included flower, mixed and paste types. This study contributes to a deeper understanding of the properties of honey and their relevance to the use of honey in food industry, medicine and other fields. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
| dc.identifier.stag |
71110
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-07 |
|