Fyzikálně-chemické hodnocení vybraných vzorků včelích medů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Fyzikálně-chemické hodnocení vybraných vzorků včelích medů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Šifaldová, Lenka
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:20Z
dc.date.issued 2025-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58396
dc.description.abstract Med je přírodní produkt s komplexním složením a jedinečnými fyzikálně-chemickými vlastnostmi, které ovlivňují jeho kvalitu, stabilitu a využití. Cílem této práce je analyzovat fyzikálně-chemické parametry medu, jako jsou obsah vody, pH, elektrická vodivost, fluorescenční excitačně-emisní spektra, barevnost medů (CIE L*a*b* parametry) a podíl glukosy a fruktosy. Tyto vlastnosti úzce souvisejí se složením medu, jeho původem a podmínkami skladování. Diplomová práce se zaměřuje na kontrolu kvality medů, analýzu druhů medu, botanický a geografický původ. Vzorky medu pocházely z různých oblastí České republiky a zahrnovaly květové, smíšené a pastové medy. Tato studie přispívá k hlubšímu porozumění vlastnostem medu a jejich významu pro využití medu v potravinářství, medicíně a dalších oblastech.
dc.format 76 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject vlastnosti medu cs
dc.subject obsah vody cs
dc.subject pH cs
dc.subject elektrická vodivost cs
dc.subject fluorescenční analýza cs
dc.subject properties of honey en
dc.subject water content en
dc.subject pH en
dc.subject electrical conductivity en
dc.subject fluorescence analysis en
dc.title Fyzikálně-chemické hodnocení vybraných vzorků včelích medů
dc.title.alternative Physical-chemical evaluation of selected bee honey samples
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Šenkýřová, Jana
dc.date.accepted 2025-06-03
dc.description.abstract-translated Honey is a natural product with a complex composition and unique physicochemical properties that affect its quality, stability and use. The aim of this work is to analyze the physicochemical parameters of honey such as water content, pH, electrical conductivity, fluorescence excitation-emission spectra, honey colour (CIE L*a*b* parameters), and the proportion of glucose and fructose. These properties are closely related to the composition of honey, its origin and storage conditions. The Diploma Thesis focuses on the quality control of honeys, analysis of honey types, botanical and geographical origin. Honey samples were obtained from different regions of the Czech Republic, and included flower, mixed and paste types. This study contributes to a deeper understanding of the properties of honey and their relevance to the use of honey in food industry, medicine and other fields.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 71110
dc.date.submitted 2025-05-07


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account