Vliv stravitelnosti na uvolňování polyfenolických látek z matrice matcha čaje
Show simple item record
| dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
| dc.contributor.author |
Kadlčíková, Anna
|
|
| dc.date.accessioned |
2025-12-10T23:10:19Z |
|
| dc.date.available |
2025-12-10T23:10:19Z |
|
| dc.date.issued |
2025-01-01 |
|
| dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
| dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/58382
|
|
| dc.description.abstract |
Teoretická část diplomové práce se zaměřuje na charakteristiku čajovníku čínského (Camellia sinensis) z botanického a taxonomického hlediska s důrazem na jeho vhodné pěstování a způsob zpracování čajových listů pro výrobu matcha čaje. Dále je popsáno chemické složení matcha čajů se zvláštním zaměřením na fenolické látky a jejich následnou využitelnost při procesu trávení. Praktická část práce byla zaměřena na sledování vlivu gastrického a intestinálního trávení simulovaného v laboratorních podmínkách na uvolňování volných a vázaných forem polyfenolických látek z matrice matcha čajů. Stanovení obsahu celkových polyfenolů (TPC) bylo provedeno Folin-Ciocalteuovou metodou a analýza polyfenolického profilu prostřednictvím HPLC. Získané výsledky byly využity k výpočtu retenčních faktorů, které udávají zbytkové procentuální zastoupení fenolických sloučenin v nestrávených podílech po in vitro trávení. Výsledky ukazují, že po žaludeční fázi došlo k vyššímu poklesu obsahu TPC ve srovnání s intestinální fází, přičemž snadněji se během trávení uvolňovaly vázané frakce polyfenolů. Z polyfenolického profilu matcha čajů se po gastrickém trávení jevila jako nejhůře stravitelná volná forma kyseliny gallové a z vázaných frakcí vykazovala nejvyšší retenční faktor kyselina trans-2-hydroxyskořicová. Po simulaci gastrointestinálního trávení byla stanovena nejvyšší hodnota retence u volného kaempferolu a z vázaných forem se nejhůře uvolňoval kvercetin. |
|
| dc.format |
88 s. |
|
| dc.language.iso |
cs |
|
| dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
| dc.rights |
Bez omezení |
|
| dc.subject |
Camellia sinensis
|
cs |
| dc.subject |
matcha čaj
|
cs |
| dc.subject |
in vitro stravitelnost
|
cs |
| dc.subject |
volné a vázané fenolické látky
|
cs |
| dc.subject |
Folin-Ciocalteuova metoda
|
cs |
| dc.subject |
HPLC
|
cs |
| dc.subject |
Camellia sinensis
|
en |
| dc.subject |
matcha tea
|
en |
| dc.subject |
in vitro digestibility
|
en |
| dc.subject |
free and bound phenolic compounds
|
en |
| dc.subject |
Folin-Ciocalteu method
|
en |
| dc.subject |
HPLC
|
en |
| dc.title |
Vliv stravitelnosti na uvolňování polyfenolických látek z matrice matcha čaje |
|
| dc.title.alternative |
Effect of Digestibility on the Release of Polyphenolic Substances from the Matcha Tea |
|
| dc.type |
diplomová práce |
cs |
| dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
| dc.date.accepted |
2025-06-03 |
|
| dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of the thesis focuses on the characteristics of the Chinese tea tree (Camellia sinensis) from the botanical and taxonomic perspective, with an emphasis on its appropriate cultivation and the processing of tea leaves for the production of matcha tea. Furthermore, the chemical composition of matcha teas is described, with special focus on phenolic compounds and their subsequent utilization in the digestion process. The practical part of the thesis was aimed at monitoring the effect of gastric and intestinal digestion simulated by in vitro technique on the release of free and bound forms of polyphenolic compounds from matcha tea matrix. The total phenolic content (TPC) was determined using the Folin-Ciocalteu method, and analysis of polyphenolic profile by HPLC. The results obtained were used to calculate retention factors, which indicate the residual percentage of phenolic compounds in the undigested parts after in vitro digestion. The results show that there was a higher decrease in TPC content after the gastric phase compared to the intestinal phase, with the bound fractions of polyphenols being more easily released during digestion. Of the polyphenolic profile of matcha teas, the free form of gallic acid appeared to be the most difficult to digest after gastric digestion, and of the bound fractions, trans-2-hydroxycinnamic acid had the highest retention factor. After simulation of gastrointestinal digestion, the highest retention value was determined for free kaempferol and quercetin was the most poorly released among the bound forms. |
|
| dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
| dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
| dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
| dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
| dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
| dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
| dc.identifier.stag |
71092
|
|
| dc.date.submitted |
2025-05-07 |
|
Files in this item
|
There are no files associated with this item.
|
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account