Vliv stravitelnosti na uvolňování polyfenolických látek z matrice matcha čaje

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv stravitelnosti na uvolňování polyfenolických látek z matrice matcha čaje

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Kadlčíková, Anna
dc.date.accessioned 2025-12-10T23:10:19Z
dc.date.available 2025-12-10T23:10:19Z
dc.date.issued 2025-01-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/58382
dc.description.abstract Teoretická část diplomové práce se zaměřuje na charakteristiku čajovníku čínského (Camellia sinensis) z botanického a taxonomického hlediska s důrazem na jeho vhodné pěstování a způsob zpracování čajových listů pro výrobu matcha čaje. Dále je popsáno chemické složení matcha čajů se zvláštním zaměřením na fenolické látky a jejich následnou využitelnost při procesu trávení. Praktická část práce byla zaměřena na sledování vlivu gastrického a intestinálního trávení simulovaného v laboratorních podmínkách na uvolňování volných a vázaných forem polyfenolických látek z matrice matcha čajů. Stanovení obsahu celkových polyfenolů (TPC) bylo provedeno Folin-Ciocalteuovou metodou a analýza polyfenolického profilu prostřednictvím HPLC. Získané výsledky byly využity k výpočtu retenčních faktorů, které udávají zbytkové procentuální zastoupení fenolických sloučenin v nestrávených podílech po in vitro trávení. Výsledky ukazují, že po žaludeční fázi došlo k vyššímu poklesu obsahu TPC ve srovnání s intestinální fází, přičemž snadněji se během trávení uvolňovaly vázané frakce polyfenolů. Z polyfenolického profilu matcha čajů se po gastrickém trávení jevila jako nejhůře stravitelná volná forma kyseliny gallové a z vázaných frakcí vykazovala nejvyšší retenční faktor kyselina trans-2-hydroxyskořicová. Po simulaci gastrointestinálního trávení byla stanovena nejvyšší hodnota retence u volného kaempferolu a z vázaných forem se nejhůře uvolňoval kvercetin.
dc.format 88 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Camellia sinensis cs
dc.subject matcha čaj cs
dc.subject in vitro stravitelnost cs
dc.subject volné a vázané fenolické látky cs
dc.subject Folin-Ciocalteuova metoda cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject Camellia sinensis en
dc.subject matcha tea en
dc.subject in vitro digestibility en
dc.subject free and bound phenolic compounds en
dc.subject Folin-Ciocalteu method en
dc.subject HPLC en
dc.title Vliv stravitelnosti na uvolňování polyfenolických látek z matrice matcha čaje
dc.title.alternative Effect of Digestibility on the Release of Polyphenolic Substances from the Matcha Tea
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2025-06-03
dc.description.abstract-translated The theoretical part of the thesis focuses on the characteristics of the Chinese tea tree (Camellia sinensis) from the botanical and taxonomic perspective, with an emphasis on its appropriate cultivation and the processing of tea leaves for the production of matcha tea. Furthermore, the chemical composition of matcha teas is described, with special focus on phenolic compounds and their subsequent utilization in the digestion process. The practical part of the thesis was aimed at monitoring the effect of gastric and intestinal digestion simulated by in vitro technique on the release of free and bound forms of polyphenolic compounds from matcha tea matrix. The total phenolic content (TPC) was determined using the Folin-Ciocalteu method, and analysis of polyphenolic profile by HPLC. The results obtained were used to calculate retention factors, which indicate the residual percentage of phenolic compounds in the undigested parts after in vitro digestion. The results show that there was a higher decrease in TPC content after the gastric phase compared to the intestinal phase, with the bound fractions of polyphenols being more easily released during digestion. Of the polyphenolic profile of matcha teas, the free form of gallic acid appeared to be the most difficult to digest after gastric digestion, and of the bound fractions, trans-2-hydroxycinnamic acid had the highest retention factor. After simulation of gastrointestinal digestion, the highest retention value was determined for free kaempferol and quercetin was the most poorly released among the bound forms.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 71092
dc.date.submitted 2025-05-07


Files in this item

Files Size Format View

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account