| Název práce: | Využitelnost rýžové kaše při výrobě bezlepkového pečiva |
| Autor: | Augustová, Monika |
| ISBN: | 978-80-7678-255-6 |
| URI: | http://hdl.handle.net/10563/54680 |
| Datum: | 2018-09-01 |
| Vydavatel: |
|
| Počet stran: |
|
| Dostupnost: | Bez omezení |
Abstrakt:
Cílem disertační práce bylo posoudit vliv přídavku instantní rýžové kaše na kvalitu bezlepkového těsta a pečiva připraveného z hladké a polohrubé rýžové mouky. Instantní rýžová kaše byla zkoumána jako možnost zvýšení kvality bezlepkového těsta a pečiva. V praktické části byl sledován vliv přídavku vody v kombinaci s přídavkem instantní rýžové kaše. Při neměnném přídavku vody byl sledován vliv granulace mouky a současně vliv přídavku instantní rýžové kaše. U rýžových těst byly stanoveny reologické a termomechanické vlastnosti, kynutí a schopnost rýžových těst produkovat a zadržet kypřící plyn a byla změřena velikost pórů. U pečiva byl stanoven specifický objem, ztráty pečením, výtěžnost, texturní vlastnosti a bylo provedeno senzorické hodnocení. Texturní vlastnosti byly stanoveny u čerstvého a skladovaného pečiva. Vyšší přídavek vody prokazatelně zvýšil odolnost těst vůči intenzivnímu namáhání z obou granulací, snížil mazovatění a retrogradaci škrobu a umožnil těstům dosáhnout vyšší výšky. Přídavek instantní rýžové kaše zvýšil pórovitost rýžových těst. Zjištěno bylo také zvýšení výtěžnosti pečiva a snížení ztráty pečením, tvrdosti, žvýkatelnosti a prodloužení trvanlivosti rýžového pečiva.
| Soubory | Velikost | Formát | Zobrazit | Popis |
|---|---|---|---|---|
| augustova_2024_teze.pdf | 3.883Mb |
Zobrazit/ |
||
| augustová_2024_dp.pdf | 1.238Mb |
Zobrazit/ |
None | |
| augustová_2024_op.zip | 10.23Mb | application/zip |
Zobrazit/ |
None |
| augustová_2024_vp.pdf | 455.6Kb |
Zobrazit/ |
None |