Vliv furcellaranu a kappa-karagenanu na konzistenci tavených sýrů s přídavkem draselných solí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv furcellaranu a kappa-karagenanu na konzistenci tavených sýrů s přídavkem draselných solí

Show simple item record

dc.contributor.advisor Salek, Richardos Nikolaos
dc.contributor.author Lyčková, Natálie
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:18Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:18Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54041
dc.description.abstract Cílem bakalářské práce bylo posoudit vliv hydrokoloidů - furcellaranu a kappa-karagenanu na konzistenci tavených sýrů s draselnými tavicími solemi (difosforečnan draselný a trifosforečnan pentadraselný). Oba hydrokoloidy se do surovinové skladby přidávaly v množství 0,5 a 1,0 % (w/w). Ve vzorcích byla provedena základní chemická analýza - měření pH a stanovení celkového obsahu sušiny. Posouzení konzistence tavených sýrů bylo provedeno pomocí analyzátoru textury a dynamické oscilační reometrie. Přídavek hydrokoloidů značně neovlivnil pH ani obsah sušiny vzorků, nicméně bylo zjištěno, že přidané hydrokoloidy ovlivnily viskoelastické vlastnosti tavených sýrů. Furcellaran i kappa-karagenan měly vliv na zvýšení elastického i ztrátového modulu pružnosti v závislosti na přidané koncentraci hydrokoloidu, z nichž větší vliv na tyto parametry měl kappa-karagenan. Zvyšující se koncentrace hydrokoloidu měla značný vliv na tuhost výrobku. Kappa-karagenan měl na tuhost větší vliv než furcellaran.
dc.format 51 s. (70 845 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject furcellaran cs
dc.subject kappa-karagenan cs
dc.subject draselné tavicí soli cs
dc.subject konzistence cs
dc.subject processed cheese en
dc.subject furcellaran en
dc.subject kappa-carrageenan en
dc.subject pottasium melting salts en
dc.subject consistency en
dc.title Vliv furcellaranu a kappa-karagenanu na konzistenci tavených sýrů s přídavkem draselných solí
dc.title.alternative Effect of fucellaran and kappa-carrageenan on the consistency of processed cheeses with the addition of potassium salts
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kůrová, Vendula
dc.date.accepted 2023-06-12
dc.description.abstract-translated The aim of this bachelor thesis was to assess the effect of hydrocolloids - furcellaran and kappa-carrageenan on the consistency of processed cheeses manufactured with the addition of potassium emulsifying salts. Both examined hydrocolloids were added to the raw materials formulation at 0.5 and 1.0 % (w/w). The processed cheese samples were subjected to basic chemical analysis - pH measurement and determination of total dry matter content. Moreover, the consistency of the processed cheeses was evaluated using a texture analysis and dynamic oscillatory rheometry. The addition of hydrocolloids did not significantly affect the pH or dry matter content of the samples, however, it was found that the added hydrocolloids affected the viscoelastic properties of the processed cheeses. Both furcellaran and kappa-carrageenan had an increasing effect in the elastic and viscous moduli values depending on the added hydrocolloid concentration, with kappa-carrageenan having a greater effect on these parameters. Increasing hydrocolloid concentration had an effect on the stiffness of the product. Kappa-carrageenan had a greater effect on stiffness than furcellaran.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 65497
dc.date.submitted 2023-05-19


Files in this item

Files Size Format View Description
lyčková_2023_dp.pdf 1.471Mb PDF View/Open None
lyčková_2023_op.pdf 285.0Kb PDF View/Open None
lyčková_2023_vp.pdf 842.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account