Obsah minerálních a stopových prvků v průběhu pěstování microgreens

DSpace Repository

Language: English čeština 

Obsah minerálních a stopových prvků v průběhu pěstování microgreens

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sumczynski, Daniela
dc.contributor.author Markovič, Juraj
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:06Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:06Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53772
dc.description.abstract Teoretická část je věnována listové zelenině a semenům pro pěstování microgreens s důrazem na jejich nutriční benefit. V experimentální části byly pěstovány semena řeřichy a ředkvičky na univerzálním zahradnickém substrátu a vatě. U microgreens byly v šestém až devátém dnu růstu odebírány vzorky pro přípravu mineralizátu s následným měřením prvkového složení pomocí ICP-MS. Trendy v akumulaci jednotlivých prvků pro dané růstové medium a plodinu jsou zaneseny v grafech. Řeřicha měly nejvyšší koncentrace K, Mg, P, Mn, Zn, S, Fe, a ředkvička Mg, K, P, Mn, Fe, Zn, S. Ve vzorcích byly zaznamenány nejnižší koncentrace Cs, Ce, Y, Tl a nekteré prvky nebyly vůbec detekovány. Konzumace 100 g porce microgreens (řeřichy a ředkvičky) přispívá u žen 55 % k hodnotě RDA pro Mn, 48% pro Cu a 43% pro Mg. U mužů byly hodnoty podobné, s nižším příspěvkem. Co se týká toxických prvků pro osobu vážící 70 kg, příspěvek 100 g microgreens k hodnotě PTMI pro prvek Cd je 65 %. Pro ostatní težké kovy byly tyto hodnoty výrazne nižší. Microgreens tvoří bohatou zásobu minerálních a stopových prvků, přičemž jejich množství během procesu růstu roste a u některých prvků kolísá. Tahle práce prokázala, že microgreens pěstované na půdě jsou bohatší na obsah minerálních a stopových prvků. Pečlivý výběr růstového média a druhu microgreens, stejně jako načasování sklizně, může mít značný vliv na obsah prvků v microgreens.
dc.format 71
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject microgreens cs
dc.subject listová zelenina cs
dc.subject ředkvička cs
dc.subject řeřicha cs
dc.subject minerální prvek cs
dc.subject stopový prvek cs
dc.subject toxický prvek cs
dc.subject příjem živin cs
dc.subject RDA cs
dc.subject AI cs
dc.subject PTWI cs
dc.subject PTMI cs
dc.subject ICP-MS cs
dc.subject microgreens en
dc.subject leafy vegetables en
dc.subject radish en
dc.subject garden cress en
dc.subject mineral en
dc.subject trace element en
dc.subject heavy metal en
dc.subject dietary intake en
dc.subject RDA en
dc.subject AI en
dc.subject PTWI en
dc.subject PTMI en
dc.subject ICP-MS en
dc.title Obsah minerálních a stopových prvků v průběhu pěstování microgreens
dc.title.alternative Mineral and Trace Element Contents in Growing Stages of Microgreens
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2023-06-07
dc.description.abstract-translated The theoretical part is devoted to leafy vegetables and seeds for growing microgreens with an emphasis on their nutritional benefit. In the experimental part, garden cress and radish seeds were grown on a universal horticultural substrate and cotton wool. In the case of microgreens, samples were taken on the sixth to ninth day of growth for the preparation of the mineral with subsequent measurement of the elemental composition using ICP-MS. Trends in the accumulation of individual elements for a given growth medium and crop are plotted in graphs. Garden cress had the highest concentrations of K, Mg, P, Mn, Zn, S, Fe, and radish Mg, K, P, Mn, Fe, Zn, S. The lowest concentrations of elements were recorded in the samples Cs, Ce, Y, Tl, and some elements were not detected at all. Consumption of a 100 g portion of microgreens (garden cress and radishes) by women, contributes 55% to their RDA value for Mn, 48% for Cu and 43% for Mg. For men, the values were similar, with a lower contribution. Regarding toxic elements for a person weighing 70 kg, the contribution of 100 g of microgreens to the PTMI value for the element Cd is 65%. The values for other heavy metals were significantly lower. Microgreens are a rich source of minerals and trace elements, with their amount increasing during the growth process, for some elements fluctuating. This work proved that microgreens grown on soil are richer in mineral and trace element content. Careful selection of the growth medium and type of microgreens, as well as the timing of harvest, can have a significant effect on the elemental content of the microgreens.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 65429
dc.date.submitted 2023-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
markovič_2023_dp.pdf 1.295Mb PDF View/Open None
markovič_2023_op.pdf 745.1Kb PDF View/Open None
markovič_2023_vp.pdf 247.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account