Urychlená oxidace vzorků kosmetického a potravinářského průmyslu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Urychlená oxidace vzorků kosmetického a potravinářského průmyslu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rudolf, Ondřej
dc.contributor.author Hudečková, Jana
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:24:54Z
dc.date.available 2023-12-20T13:24:54Z
dc.date.issued 2023-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53540
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zaměřuje na postupy, kterými se sleduje oxidační stabilita v olejích, potravinách a u kosmetických přípravků. V teoretické části je popsána oxidační stabilita, proč je důležité ji sledovat a jak ji lze ovlivnit. Následně jsou shrnuty nejčastější metody stanovení oxidace u vybraných analytů. Praktická část práce se věnuje možnostem využití přístroje Professional Rancimat 892, který pracuje metodou zrychlených podmínek oxidace. Konkrétně jsou sledovány vztahy chemického složení, navážky vzorku a různých teplot při vystavení oxidačnímu procesu. Součástí byla také u vybraných vzorků příprava methylesterů a stanovení složení mastných kyselin pomocí plynové chromatografie.
dc.format 88 s. (16 026 slov)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Rancimat cs
dc.subject oxidační stabilita cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject plynová chromatografie cs
dc.subject dekorativní kosmetika cs
dc.subject oleje cs
dc.subject skořápkové plody cs
dc.subject Rancimat en
dc.subject oxidative stability en
dc.subject fatty acids en
dc.subject gas chromatography en
dc.subject decorative cosmetics en
dc.subject oils en
dc.subject nuts en
dc.title Urychlená oxidace vzorků kosmetického a potravinářského průmyslu
dc.title.alternative Accelerated oxidation of cosmetic and food industry samples
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Burešová, Iva
dc.date.accepted 2023-06-05
dc.description.abstract-translated This thesis focuses on the procedures used to monitor oxidative stability in oils, foods and cosmetic ingredients. The theoretical part describes oxidative stability and the importance of its monitoring, and studies what influences oxidative stability and how it can be improved. In conclusion, it summarizes the most common methods for the determination of oxidation for selected analytes. The practical part of the thesis focuses mainly discusses the possibilities of using the Professional Rancimat 892, which works on the method of accelerated oxidation conditions. In particular, the relationships of chemical composition, sample weight and different temperatures during exposure to the oxidation process are monitored. This also included the preparation of methyl esters and determination of fatty acid composition by gas chromatography for selected samples.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 64515
dc.date.submitted 2023-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
hudečková_2023_dp.pdf 2.649Mb PDF View/Open None
hudečková_2023_op.pdf 737.5Kb PDF View/Open None
hudečková_2023_vp.pdf 733.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account