Znalostní monitorování a řízení biotechnologických výrobních procesů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Znalostní monitorování a řízení biotechnologických výrobních procesů

Show simple item record

dc.contributor.author Hrnčiřík, Pavel
dc.date.accessioned 2022-11-15T10:16:56Z
dc.date.available 2022-11-15T10:16:56Z
dc.date.issued 2019-05-23
dc.identifier.isbn 978-80-7454-832-1 en
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/52367
dc.description.abstract Tato habilitační práce se zabývá metodami používanými pro návrh znalostního monitorování a řízení biotechnologických výrobních procesů. Tyto procesy vyžadují zvláštní přístup z důvodu složité povahy biochemických dějů komplikující tvorbu prakticky použitelných matematických modelů procesu a z důvodu omezené dostupnosti vhodných čidel pro on-line měření klíčových procesních veličin. Znalostní řídicí systémy využívající nástroje z oblasti umělé inteligence představují jeden z vhodných přístupů k překonání výše uvedených omezení pro svoji schopnost práce s kvantitativní i kvalitativní formou znalostí o řízeném procesu. Tento přístup je demonstrován na případových studiích znalostního řízení 3 biotechnologických výrobních procesů (výroba provitamínu D2 - ergosterol, bioplastu PHA a antibiotika Nystatin). en
dc.format.extent 38 en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně en
dc.rights Teze habilitační práce jsou přístupné veřejně v tištěné podobě v Knihovně UTB. Plný text práce je přístupný elektronicky pouze v rámci univerzity. en
dc.subject Znalostní řízení, biotechnologické procesy, monitorování procesů, softwarové senzory, přítokované fermentace en
dc.subject Knowledge-based control,biotechnological processes, process monitoring, software sensors, fed-batch fermentations en
dc.title Znalostní monitorování a řízení biotechnologických výrobních procesů en
dc.title.alternative Teze habilitační práce en
dc.type Book en
dc.date.accepted 2019-04-24
dc.description.abstract-translated This habilitation thesis deals with the methods used for the design of knowledge-based monitoring and control of biotechnological production processes. These processes require special treatment with respect to the complexity in biochemical reactions which make the design and construction of reasonably complex and practically usable mathematical models rather difficult. Additional complexity arises from the lack of industrially viable sensors for on-line measurement of key process variables. The knowledge-based control systems using tools from the field of artificial intelligence represent one of the suitable approaches for the overcoming of the above mentioned limitations for its ability to utilise effectively both quantitative and qualitative knowledge about the controlled process. This approach is shown in practice using 3 different case studies of knowledge-based control (production processes of provitamin D2-ergosterol, biopolymer PHA and antibiotics Nystatin). en
dc.thesis.degree-discipline Řízení strojů a procesů en
dc.date.submitted 2018-06-19


Files in this item

Files Size Format View
Pavel_Hrncirik_Teze_habilitacni_prace_2019.pdfBlocked 953.8Kb PDF View/Open
Hrncirik_OP Osmera.pdfBlocked 840.6Kb PDF View/Open
Hrncirik_OP Pokorny.pdfBlocked 1.816Mb PDF View/Open
Hrncirik_posudok_Simsik.pdfBlocked 1.513Mb PDF View/Open
Habilitacni prace Hrncirik_el.pdfBlocked 131.6Mb PDF View/Open
Obsah.pdf 312.6Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account