Konzervanty v kosmetice a jejich aktivita

DSpace Repository

Language: English čeština 

Konzervanty v kosmetice a jejich aktivita

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pištěková, Hana
dc.contributor.author Kolářová, Ivana
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:50Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:50Z
dc.date.issued 2022-02-25
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51624
dc.description.abstract V teoretické části byla popsána role konzervantů v kosmetice, jejich základní typy a mechanismus účinku. V praktické části byla zhodnocena účinnost pěti typologicky odlišných konzervačních činidel, proti čtyřem různým typům patogenů, které se v kosmetických přípravcích často vyskytují. Ve výběru konzervantů byly zastopupeny organická kyselina (kyselina citronová), donor formaldehydu (bronopol), fenolová sloučenina (phenoxyethanol), kvarterní amoniová sloučenina (benzalkonium chlorid) a esenciální olej tymián. Pro hodnocení jejich účinku byly použity metody difúzní disková, modifikovaná difúzní a diluční metoda stanovení MIC. Účinnost konzervantů byla testována proti E. coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans a Aspergillus brasiliensis.
dc.format 95 s (107 787 znaků bez mezer)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Konzervant cs
dc.subject konzervace cs
dc.subject difúzní metoda cs
dc.subject diluční metoda stanovení MIC cs
dc.subject benzalkonium chlorid cs
dc.subject bronopol cs
dc.subject phenoxyethanol cs
dc.subject kyselina citronová cs
dc.subject tymiánová silice cs
dc.subject E. coli cs
dc.subject Staphylococcus aureus cs
dc.subject Aspergilus brasilliensis cs
dc.subject Candida albicans cs
dc.subject Preservative en
dc.subject preservation en
dc.subject diffusion method en
dc.subject dilution method for the determination of MIC en
dc.subject benzalkonium chloride en
dc.subject bronopol en
dc.subject phenoxyethanol en
dc.subject citric acid en
dc.subject thyme essential oil en
dc.subject E. coli en
dc.subject Staphylococcus aureus en
dc.subject Aspergillus brasiliensis en
dc.subject Candida albicans en
dc.title Konzervanty v kosmetice a jejich aktivita
dc.title.alternative Preservatives in Cosmetic and their Activity
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lehocký, Marián
dc.date.accepted 2022-06-07
dc.description.abstract-translated The theoretical part described the role of preservatives in cosmetics, their basic types and mechanism of action. In the practical part, the effectiveness of five typologically different preservatives against four different types of pathogens that are often found in cosmetic products was evaluated. In the selection of preservatives, organic acid (citric acid), formaldehyde donor (bronopol), phenolic compound (phenoxyethanol), quaternary ammonium compound (benzalkonium chloride) and thyme essential oil were stopped. To evaluate their effect, the diffusion disc, modified diffusion and dilution methods of MIC determination were used. The efficacy of preservatives has been tested against E. coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans and Aspergillus brasiliensis.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 62432
dc.date.submitted 2022-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
kolářová_2022_dp.pdf 3.959Mb PDF View/Open None
kolářová_2022_op.pdf 722.9Kb PDF View/Open None
kolářová_2022_vp.pdf 715.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account