Skríning antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků izolovaných z potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Skríning antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků izolovaných z potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Huňová, Ivana
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:35Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:35Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51264
dc.description.abstract Antibiotická rezistence je problémem dnešní doby, jelikož ohrožuje lidské zdraví. Bakterie mohou antibiotickou rezistenci získat několika mechanismy, které mohou být přirozené nebo způsobené prostředím. Tyto bakterie se také mohou vyskytovat v potravinách. Přenosem z potraviny se mohou dostat do lidského těla. Jedny z významných bakterií, které se vyskytují v potravinách, jsou bakterie rodu Staphylococcus. Tato diplomová práce se zabývá výskytem rezistentních kmenů bakterií rodu Staphylococcus v potravinách, které jsou běžně dostupné v obchodní síti. Potraviny byly živočišného i rostlinného původu v syrovém stavu i tepelně opracované. Z těchto potravin byly izolovány bakterie rodu Staphylococcus. Převážná většina izolovaných grampozitivních bakterií se vyskytovala v potravinách živočišného původu. Antibiotická rezistence na vybraná antibiotika byla u izolovaných bakterií rodu Staphylococcus testována pomocí diskové difúzní metody. Rezistence byla zjišťována na základě naměřených inhibičních zón, které byly porovnány dle tabulky breakpointů systému EUCAST. Byly zjištěny rezistentní kmeny. U čtyř kmenů bakterií byla zjištěná nulová inhibice daným antibiotikem. Tyto bakterie byly rezistentní. Mezi tato antibiotika patřil tobramycin, amikacin a ampicilin. Antibiotikum s největším inhibičním účinkem byl ceftazidin. K tomuto antibiotiku byla rezistentní pouze jedna bakterie S. vitulinus, která byla izolovaná z vepřového mletého masa.
dc.format 84 s. (12123 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject antibiotická rezistence cs
dc.subject antibiotika cs
dc.subject Staphylococcus cs
dc.subject diskový difúzní test cs
dc.subject grampozitivní bakterie cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject antibiotic resistance en
dc.subject antibiotics en
dc.subject Staphylococcus en
dc.subject disc diffusion test en
dc.subject gram-positive bacteria en
dc.subject food en
dc.title Skríning antibiotické rezistence u vybraných grampozitivních koků izolovaných z potravin
dc.title.alternative Antibiotic Resistance Screening in Selected Gram-positive Cocci Isolated from Food
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Purevdorj, Khatantuul
dc.date.accepted 2022-06-01
dc.description.abstract-translated Antibiotic resistance is a problem of our time as it threatens human health. Bacteria can acquire antibiotic resistance by several mechanisms, which may be natural or environmentally induced. These bacteria can also be present in food. They can enter the human body through transmission from food. Some of the important bacteria found in food are bacteria of the genus Staphylococcus. This diploma thesis is concerned with the occurrence of resistant strains of Staphylococcus bacteria in foods that are commonly available commercially. The foodstuffs were of animal and vegetable origin in raw state and cooked. Bacteria of the genus Staphylococcus were isolated from these foods. The vast majority of the isolated Gram-positive bacteria were present in foods of animal origin. Antibiotic resistance to the selected antibiotics was tested for the isolated Staphylococcus bacteria using the disc diffusion method. Resistance was determined on the basis of measured inhibition zones, which were compared according to the EUCAST breakpoint table. Resistant strains were detected. Four bacterial strains were found to have zero inhibition to the antibiotic. These bacteria were resistant. These antibiotics included tobramycin, amikacin and ampicillin. The antibiotic with the greatest inhibitory effect was ceftazidine. Only one bacterium, S. vitulinus, isolated from pork mince, was resistant to this antibiotic.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61989
dc.date.submitted 2022-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
huňová_2022_dp.pdf 4.603Mb PDF View/Open None
huňová_2022_op.pdf 236.4Kb PDF View/Open None
huňová_2022_vp.pdf 727.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account