Vliv vybraných faktorů na mikrobiologii mléka

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv vybraných faktorů na mikrobiologii mléka

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pachlová, Vendula
dc.contributor.author Bena, Tereza
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:23:02Z
dc.date.available 2022-07-15T09:23:02Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/50516
dc.description.abstract Cílem diplomové práce bylo posoudit mikrobiologickou kvalitu syrového mléka vybraných dojnic z ekologického chovu. Teoretická část se zabývá mikrobiologií syrového mléka a popisuje zdroje mikroorganismů, možnosti snížení mikroorganismů v mléce a rozdíl mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím. Metody využívané v praktické části spočívaly v odběru vzorků od vybraných dojnic a stanovení vybraných skupin mikroorganismů. Odběr vzorků se prováděl každý měsíc a sledované období bylo od března do listopadu roku 2021. Dle výsledků bylo vyhodnoceno, že pastevní období má pozitivní vliv na hygienu získávání mléka. Pořadí laktace má značný vliv na mikrobiologii mléka, a to z důvodu vyšší míry zátěže na struky pomocí dojícího zařízení. Plemenná příslušnost dojnic se na mikrobiologii mléka spíše neprojevuje. Jediným rozdílem mezi holštýnskou a červenostrakatou krávou je v dojivosti. Červenostrakatá má masno-mléčnou užitkovost a holštýnská dojnice více mléčnou užitkovost.
dc.format 71s. (15 675 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject mléko cs
dc.subject mikrobiologie cs
dc.subject mikroorganismy cs
dc.subject mléčné výrobky cs
dc.subject hygiena cs
dc.subject milk en
dc.subject microbiology en
dc.subject microorganism en
dc.subject dairy products en
dc.subject bacteria en
dc.subject hygiene en
dc.title Vliv vybraných faktorů na mikrobiologii mléka
dc.title.alternative Influence of Selected Factors on Milk Microbiology
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňková, Leona
dc.date.accepted 2022-06-01
dc.description.abstract-translated The aim of the diploma thesis was to assess the microbiological quality of raw milk from selected dairy cows from ecological breeding. The theoretical part of the thesis deals with the microbiology of raw milk and describes the source of microorganisms, possibilities of microorganism reduction in milk, and the difference between ecological and conventional agriculture. The methods used in the experimental part consisted of sample collecting from selected dairy cows and isolation of the microorganisms. Samples have been collected monthly and the reporting period ran from March to November 2021. On the basis of the results it has been determined that the grazing period has a positive effect on the hygiene of the milk production. The sequence of lactation has a significant effect on the milk mikrobiology due to the higher load on the teats by milking equipment. Breeding affiliation does not affect the milk mikrobiology. The only difference between Holstein and Red-spotted cows is in milk yield. Red-spotted cow has meat-milk yield, while the Holstein cow has a higher milk yield.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61911
dc.date.submitted 2022-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
bena_2022_dp.pdf 2.154Mb PDF View/Open None
bena_2022_op.pdf 859.9Kb PDF View/Open None
bena_2022_vp.pdf 728.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account