Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Tocíková, Kristína
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:58:10Z
dc.date.available 2021-07-26T10:58:10Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49395
dc.description.abstract Teoretická část této práce je zaměřená na geneticky modifikované organizmy (GMO), potraviny obsahujíci GMO a metody k detekci GMO. Na detekci přítomnosti a množství geneticky modifikovaných organizmů v zemědělských plodinách a potravinách bylo vyvinuto mnoho analytických kvantitatívních a kvalitatívních metod. Najpoužívanější metodou k detekci GMO je PCR metoda. Cílem experimentálni části této práce bylo detegovat přítomnost GMO v potravinářských surovinách pomocí PCR a real-time PCR metody. Izolace DNA proběhla pomocí kitů a pomocí CTAB metody. Jednotlivé postupy izolace DNA byly optimalizovány za účelem zisku nejčistší DNA. Také bylo nutné stanovit prahové množství jednotlivých GMO v potravinářských surovinách, protože podle legislatívních předpisů potraviny, které obsahují méně než 0,9 % GMO nemusí byt označeny.
dc.format 84 s. (133 022 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject PCR cs
dc.subject real-time PCR cs
dc.subject geneticky modifikované organizmy cs
dc.subject geneticky modifikované potraviny cs
dc.subject PCR en
dc.subject real-time PCR en
dc.subject genetically modified organisms en
dc.subject genetically modified food en
dc.title Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách a potravinářských surovinách
dc.title.alternative Detection of Genetically Modified Organisms in Food and Food Raw Materials
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Janalíková, Magda
dc.date.accepted 2020-06-03
dc.description.abstract-translated The theoretical part of the diploma thesis is focused on genetically modified organisms (GMOs), genetically modified food and methods to detect GMOs. Many analytical methods, qualitative and quantitative, have been developed to determine the presence and amount of genetically modified organisms (GMOs) in agricultural crops and foods. The most widely used method to detect GMOs is the PCR method. The aim of the experimental part of this thesis was to detect the presence of GMOs in food raw materials by PCR and real-time PCR. DNA was isolated by kits and by CTAB method. Individual DNA isolation procedures have been optimized to obtain the purest DNA. It was also necessary to set threshold level for individual GMOs in food raw materials because according to legislation, food containing less than 0,9% GMOs don't have to be labeled.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 56693
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
tocíková_2020_dp.pdf 2.291Mb PDF View/Open None
tocíková_2020_op.pdf 721.1Kb PDF View/Open None
tocíková_2020_vp.pdf 730.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account