Chemické parametry jedlých olejů na trhu v ČR

DSpace Repository

Language: English čeština 

Chemické parametry jedlých olejů na trhu v ČR

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rudolf, Ondřej
dc.contributor.author Šebela, Jaromír
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:58:00Z
dc.date.available 2021-07-26T10:58:00Z
dc.date.issued 2021-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49146
dc.description.abstract Zhodnocení kvality a trvanlivosti vybraných běžně dostupných řepkových a slunečnico-vých olejů určených pro potravinářské a kosmetické využití na českém maloobchodním trhu. U těchto olejů byla stanovena čísla kyselosti, zmýdelnění, peroxidové a jodové. Součástí práce bylo také stanovení zastoupení mastných kyselin na plynovém chroma-tografu a stanovení oxidační stability olejů metodou Rancimat. U této metody byl vysle-dován trend zvýšení teploty a zkrácení IT v závislosti na složení MK. Se stoupající teplo-tou se jednotlivé IT při srovnání vzorků mezi sebou vzájemně přibližují.
dc.format 76 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Tuky cs
dc.subject kvalita cs
dc.subject slunečnicový olej cs
dc.subject řepkový olej cs
dc.subject tuková čísla cs
dc.subject GC analýza složení MK cs
dc.subject test zrychlené oxidace cs
dc.subject Lipids en
dc.subject quality en
dc.subject Sunflower Oil en
dc.subject Rapeseed Oil en
dc.subject lipid values en
dc.subject GC content analysis en
dc.subject accelerated stability test en
dc.title Chemické parametry jedlých olejů na trhu v ČR
dc.title.alternative Chemical parameters of edible oils on the market
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2021-06-08
dc.description.abstract-translated This work is focused on measurement of quality and longevity chosen commonly availa-ble rapeseed and sunflower oils intended for food and cosmetics use on Czech retail mar-ket. Acid, saponification, peroxide and iodine numbers were determined for these oils. Part of the work also dealt with the determination of fatty acids content by gas chroma-tography and determination of oxidative stability of oils by the Rancimat method. With this a trend of temperature rising and IT shortening was observed. With each rising tem-perature, each sample's IT is more near to each other.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 56289
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
šebela_2021_dp.pdf 2.430Mb PDF View/Open None
šebela_2021_op.pdf 921.9Kb PDF View/Open None
šebela_2021_vp.pdf 734.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account