Analytické metody pro hodnocení esenciálních olejů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Analytické metody pro hodnocení esenciálních olejů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rudolf, Ondřej
dc.contributor.author Hudečková, Jana
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:57Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:57Z
dc.date.issued 2021-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49093
dc.description.abstract Bakalářská práce především pojednává o složení a analytických metodách používaných k hodnocení esenciálních olejů. Jelikož jsou esenciální oleje čím dál více hojně využívány, dochází tak k jejich častému falšování, proto je důležité sledovat a kontrolovat jejich složení a kvalitu. První kapitola se věnuje historii a zdrojům esenciálních olejů. Dále pak stručně senzorickému hodnocení, fyzikálně-chemickým parametrům a instrumentálním technikám. Následující kapitola popisuje chemické složení a chemotypizace silic. Další část práce se zabývá metodami izolace, mezi které se řadí především destilace a lisování, podílejících se na jejich získávání. Poslední část práce je věnována analytickým metodám, které identifikují a charakterizují základní složky esenciálního oleje.
dc.format 60, 1 s. (11 144)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject esenciální olej cs
dc.subject silice cs
dc.subject chemické složení cs
dc.subject chemotyp cs
dc.subject plynová chromatografie cs
dc.subject nukleární magnetická rezonance cs
dc.subject essential oil en
dc.subject chemical composition en
dc.subject chemotype en
dc.subject gas chromatohraphy en
dc.subject nuclear magetic resonance en
dc.title Analytické metody pro hodnocení esenciálních olejů
dc.title.alternative Analytical methods for the evaluation of essential oils
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Lehocký, Marián
dc.date.accepted 2021-06-07
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals mainly with the composition of essential oils and analytical methods used for their evaluation. As essential oils are increasingly used, they are frequently adulterated, so it is important to monitor and control their composition and quality. The first chapter deals with the history and sources of essential oils. Furthermore, briefly sensory evaluation, physico-chemical parameters and instrumental techniques. The following chapter describes the chemical composition and chemotyping of essential oils. The next part of the thesis deals with methods of their isolation, which include distillation and pressing, involved in their recovery. The last part of the thesis is devoted to analytical methods that identify and characterize the basic components of essential oil.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 56087
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2021-05-20


Files in this item

Files Size Format View Description
hudečková_2021_dp.pdf 2.813Mb PDF View/Open None
hudečková_2021_op.pdf 833.8Kb PDF View/Open None
hudečková_2021_vp.pdf 827.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account