Materiály používané pro uzávěry vinných lahví

DSpace Repository

Language: English čeština 

Materiály používané pro uzávěry vinných lahví

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gajzlerová, Lenka
dc.contributor.author Crlová, Aneta
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:55Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:55Z
dc.date.issued 2020-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/49035
dc.description.abstract Tato bakalářská práce představuje literární rešerši zaměřující se na vinné uzávěry používané v současnosti. Záměrem práce je vytvoření přehledu jednotlivých typů zátek, včetně surovin, z kterých jsou zhotovovány a jejich výroby. Pro porovnání jsou uvedeny i výhody a nevýhody každého druhu zátky. V 64 % případů jsou upřednostňovány korkové uzávěry. Část vinařů by korek jako uzávěr vinné láhve nevyužilo, protože existují korkové vady, které mají negativní vliv na víno. Proto bylo zapotřebí vyvinout jiné alternativy zátek, které nevykazují špatný účinek na víno. Mezi tyto uzávěry patří syntetické, kovové a skleněné.
dc.format 45s (7285 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject uzávěr cs
dc.subject zátka cs
dc.subject víno cs
dc.subject korek cs
dc.subject closure en
dc.subject stopper en
dc.subject wine en
dc.subject cork en
dc.title Materiály používané pro uzávěry vinných lahví
dc.title.alternative Materials Used for Wine Bottle Closures
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Navrátilová, Jana
dc.date.accepted 2020-06-08
dc.description.abstract-translated This Bachelor´s thesis presents a literature recherche focusing on wine closure that are currrently used. The purpose of this work is to create an overview of individual types of stoppers, including the raw materials from which they are made and their production. For comparsion, the advantages and disadvantages of each type of stopper are also given. In sixty-four percent of cases, cork closures are preferred. Some winemakers would not use cork as a wine bottle closure beacuse there are defects that have a negative effect on the wine. Therefore, it has been necessary to develop other alternative stoppers that do not have a bad effect on the wine. These closures include synthetic, metal and glass.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Polymerní materiály a technologie cs
dc.thesis.degree-discipline Polymeric Materials and Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.identifier.stag 55923
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2020-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
crlová_2020_dp.pdf 2.201Mb PDF View/Open None
crlová_2020_op.pdf 643.5Kb PDF View/Open None
crlová_2020_vp.pdf 825.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account