Studium antimikrobiální aktivity polymerních směsí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studium antimikrobiální aktivity polymerních směsí

Show simple item record

dc.contributor.advisor Janalíková, Magda
dc.contributor.author Pavlátková, Lucie
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:54:11Z
dc.date.available 2021-07-26T10:54:11Z
dc.date.issued 2020-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47534
dc.description.abstract Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání antimikrobiální aktivity polymerních směsí. V teoretické části jsou blíže specifikovány základní nosné systémy zahrnující emulze, emulgely, lipozomy, micely, či polymerní částice. V této práci byly připraveny biopolymerní směsi zein/chitosan s přídavkem antimikrobiálních látek (thymol, esenciální oleje - tymián, skořice a oregano), které byly charakterizovány (zeta potenciál, pH, průměrná velikost částic), vizuálně zkoumány, byly sledovány jejich antimikrobiální účinky a také dynamika uvolňování aktivní látky. Roztoky ve vyšších koncentracích u thymolu, tymiánu a oregana působili na gramnegativní bakterie. Naopak roztoky s vyšším obsahem skořice vytvářeli větší inhibiční zóny u grampozitivní bakterie a působili na rozdíl od předchozích i na plíseň. Všechny vzorky obsahující 2% thymol vykazovaly inhibiční účinky. V další části práce byly vytvořeny filmy, jako nejpovedenější se jevily s minimálním obsahem zeinu 2 %. Z výsledků bylo patrné, že filmy měly mnohem větší antimikrobiální aktivitu a to především u plísně Aspergillus niger, na kterou roztoky vůbec neúčinkovali. Nakonec byla provedena studie zaměřená na uvolňování aktivních látek v čase. Většina vzorků po 24 hodinách již nevykazovala žádné inhibiční účinky.
dc.format 105 s. (25 160 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject film cs
dc.subject zein cs
dc.subject chitosan cs
dc.subject thymol cs
dc.subject skořice cs
dc.subject tymián cs
dc.subject oregano cs
dc.subject film en
dc.subject zein en
dc.subject chitosan en
dc.subject thymol en
dc.subject cinnamon en
dc.subject thyme en
dc.subject oregano en
dc.title Studium antimikrobiální aktivity polymerních směsí
dc.title.alternative Study of Antimicrobial Activity of Biopolymer Mixtures
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Sedlaříková, Jana
dc.date.accepted 2020-06-10
dc.description.abstract-translated The diploma thesis focuses on the investigation of the antimicrobial activity of polymer mixtures. The theoretical part concerns about the basic carrier systems including emulsions, liposomes, micelles, and polymer particles. In this work, biopolymer mixtures of zein/chitosan were prepared with addition of antimicrobial compound (thymol, essential oils - thyme, cinnamon, or oregano). These solutions were characterized (zeta potential, pH, average particle size), and visually observed. What more, antimicrobial activity and dynamics of active substance release, were determinated. Solutions in higher concentrations of thymol, thyme and oregano acted on gram-negative bacteria. The advantages of solutions with higher shell values are larger inhibition zones for gram-positive bacteria and an effect on small and medium money. All types of 2% thymol equipment showed inhibitory effects. In other parts of the work, films were evaluated, as the most successful appeared with a minimum zein rating of 2%. The results showed that the films have greater greater antimicrobial potential and cause the fungus Aspergillus niger, they did not work at all to solve the problems. Finally, a study focused on the release of active substances over time was performed. The other samples no longer showed any inhibitory effects after 24 hours.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 53326
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2020-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
pavlátková_2020_dp.pdf 3.469Mb PDF View/Open None
pavlátková_2020_op.pdf 761.8Kb PDF View/Open None
pavlátková_2020_vp.pdf 227.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account