Krystalizace polymerních směsí obsahujících polyamid (PA6)

DSpace Repository

Language: English čeština 

Krystalizace polymerních směsí obsahujících polyamid (PA6)

Show simple item record

dc.contributor.advisor Svoboda, Petr
dc.contributor.author Hynčicová, Jana
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:54:11Z
dc.date.available 2021-07-26T10:54:11Z
dc.date.issued 2020-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47530
dc.description.abstract Cílem této práce bylo sledovat a popsat kinetiku krystalizace směsí polyamidu 6 (PA6) s jinými druhy polymerů. Po namíchání směsí byly tyto vzorky analyzovány metodou diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Ze získaných křivek byla pomocí modifiko-vané metody podle Kratochvíla vyhodnocena krystalinita, teplota a rychlost krystalizace a tyto hodnoty byly srovnány s naměřenými hodnotami pro polyamid 6 bez dalších pří-měsí. Provedeným měřením bylo zjištěno, že většina směsí dosahovala podobných hod-not jako hodnoty čistého polyamidu a dané polymery neměly na kinetiku krystalizace větší vliv, zatímco u směsi LK-16 je zřejmé, že ke krystalizaci bylo nutné větší podchla-zení směsi. Hlavním výsledkem této práce je srovnání změn krystalinity, rychlosti krysta-lizace a krystalizační teploty vybraných směsí s hodnotami čistého polyamidu 6.
dc.format 37 (33 195 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject polyamid 6 cs
dc.subject směsi cs
dc.subject krystalizace cs
dc.subject diferenciální skenovací kalorimetrie cs
dc.subject polyamide 6 en
dc.subject blends en
dc.subject crystallization en
dc.subject differential scanning calorimetry en
dc.title Krystalizace polymerních směsí obsahujících polyamid (PA6)
dc.title.alternative Krystalizace polymerních směsí obsahujících polyamid (PA6)
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Beníček, Lubomír
dc.date.accepted 2020-06-08
dc.description.abstract-translated The aim of this work was to monitor and evaluate the kinetics of crystallization of mixtu-res of polyamide 6 (PA6) with other types of polymers. After preparing the mixtures, these samples were analyzed by differential scanning calorimetry (DSC). From the obta-ined curves, crystallinity, temperature and crystallization rate were evaluated using a modified Kratochvíl method, and these values were compared with the measured values for polyamide 6 without further additives. The measurements showed that most of the blends reached similar values to pure polyamide and that the polymers did not have a greater effect on the crystallization kinetics, while the LK-16 blend showed that more subcooling of the blend was required for crystallization. The main result of this work is a comparison of changes in crystallinity, crystallization rate and crystallization temperatu-re of selected mixtures with values of pure polyamide 6.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Polymerní materiály a technologie cs
dc.thesis.degree-discipline Polymeric Materials and Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.identifier.stag 53216
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2020-05-22


Files in this item

Files Size Format View Description
hynčicová_2020_dp.pdf 2.056Mb PDF View/Open None
hynčicová_2020_op.pdf 533.9Kb PDF View/Open None
hynčicová_2020_vp.pdf 213.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account