Příprava potravinářských želatin z netradiční kolagenní suroviny

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava potravinářských želatin z netradiční kolagenní suroviny

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Miklášová, Terezie
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47348
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá přípravou želatin z netradiční suroviny, kterou jsou skelety kaprů obecných. V části teoretické je popsána technologie zpracování ryb a rybí výrobky, dále vedlejší produkty vznikající z tohoto zpracování a jejich využití v různých oborech. Všemu předchází kapitola o odpadech. Část praktická se zaměřuje na přípravu hydrolyzátů a želatin extrakcí enzymaticky opracované suroviny enzymem Protamex. Cílem práce byla příprava želatiny s vhodnými vlastnostmi pro využití v potravinářství. Sledovanými procesními faktory byly množství přidaného enzymu a koncentrace kyseliny chlorovodíkové. Vhodnou kombinací faktorů se podařilo vyextrahovat želatinu s pevností gelu 169 Bloom, kterou je možné aplikovat nejen v potravinářském průmyslu. Naměřené výsledky byly porovnány s výsledky publikovanými v odborné literatuře.
dc.format 97 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject želatina cs
dc.subject vedlejší produkty z ryb cs
dc.subject potravinářství cs
dc.subject příprava cs
dc.subject vlastnosti cs
dc.subject enzymové opracování cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject procesní podmínky cs
dc.subject gelatine en
dc.subject fish by-products en
dc.subject food industry en
dc.subject preparation en
dc.subject properties en
dc.subject enzyme processing en
dc.subject extraction en
dc.subject procedural conditions en
dc.title Příprava potravinářských želatin z netradiční kolagenní suroviny
dc.title.alternative Preparation of Food Gelatines from Untraditional Collagen Material
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Gál, Robert
dc.date.accepted 2021-06-01
dc.description.abstract-translated The diploma thesis deals with the preparation of gelatins from a non-traditional raw material, which are common carp skeletons. The theoretical part describes the technology of fish processing and fish products, further off by-products arising from this processing and their use in various fields. Everything is preceded by a chapter about by-products from the food industry and their division. The practical part focuses on the preparation of hydrolysates and gelatins by extraction of enzymatically treated raw material with the enzyme Protamex. The aim of the work was the preparation of gelatin with suitable properties for use in the food industry. The procedural factors monitored were the amount of enzyme added and the concentration of hydrochloric acid. A suitable combination of factors succeeded in extracting gelatin with a gel strength of 169 Bloom, which can be applied not only in the food industry. The measured results were compared with the results published in the literature.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59693
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
miklášová_2021_dp.pdf 4.571Mb PDF View/Open None
miklášová_2021_op.pdf 244.1Kb PDF View/Open None
miklášová_2021_vp.pdf 241.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account