Vliv draselných tavicích solí na viskoelastické vlastnosti taveného sýra během skladování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv draselných tavicích solí na viskoelastické vlastnosti taveného sýra během skladování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Salek, Richardos Nikolaos
dc.contributor.author Janošíková, Eva
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47344
dc.description.abstract Hlavním cílem této práce bylo vybrat nejvhodnější koncentraci draselných tavicích solí (dihydrogenfosforečnan draselný, hydrogenfosforečnan draselný, difosforečnan draselný, trifosforečnan pentadraselný a komerční fosfátová směs Carnesal 150) pro výrobu taveného sýra požadované konzistence a chuti. Použití solí na bázi draslíku bylo zejména ze snahy o redukci obsahu sodíku v sýrech, avšak toto nahrazení je rizikové kvůli možnému vzniku hořké nebo kovové chuti. Pro posouzení kvality tavených sýrů bylo prováděno měření textury a reologických vlastností. Měření probíhalo během 28 dní skladování (6 ? 2 °C) s následným porovnáním jednotlivých tavicích solí. Ze zjištěných výsledků je patrné, že jednotlivé druhy draselných tavicích solí měly vliv na hodnoty pH i na viskoelastické vlastnosti zkoumaných vzorků tavených sýrů. Naměřené hodnoty ovlivňoval nejen typ tavicí soli, ale i jejich koncentrace a délka skladování. Obecně lze ze získaných výsledků shrnout, že vzorky s odlišnými tavicími solemi měly odlišné texturní a reologické vlastnosti.
dc.format 82
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject tavený sýr cs
dc.subject draselné tavicí soli cs
dc.subject textura cs
dc.subject reologické vlastnosti cs
dc.subject processed cheese en
dc.subject potassium melting salts en
dc.subject texture en
dc.subject rheological properties en
dc.title Vliv draselných tavicích solí na viskoelastické vlastnosti taveného sýra během skladování
dc.title.alternative The effect of potassium emulsifying salts on the viscoelastic properties of processed cheese during storage
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2021-06-01
dc.description.abstract-translated The main goal of this work was to select the most suitable concentration of potassium melting salts (potassium dihydrogen phosphate, potassium hydrogen phosphate, potassium diphosphate, pentapotassium triphosphate and commercial phosphate mixture Carnesale 150) for the production of processed cheese of the desired consistency and taste. The use of potassium-based salts has been mainly in an effort to reduce the sodium content of cheeses, but this substitution is risky due to the possible formation of a bitter or metallic taste. To assess the quality of processed cheeses, measurements of texture and rheological properties were performed. Measurements were performed during 28 days of storage (6 ? 2 °C) followed by comparison of individual melting salts. The results show that the individual types of potassium melting salts had an effect on the pH values and viscoelastic properties of the examined samples of processed cheeses. The measured values were influenced not only by the type of melting salt, but also by their concentration and length of storage. In general, it can be concluded from the obtained results that the samples with different melting salts had different textural and rheological properties.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59689
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
janošíková_2021_dp.pdf 1.682Mb PDF View/Open None
janošíková_2021_op.pdf 240.2Kb PDF View/Open None
janošíková_2021_vp.pdf 719.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account