Vliv sterilačního záhřevu na jakost paštik

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv sterilačního záhřevu na jakost paštik

Show full item record

No preview available
Title: Vliv sterilačního záhřevu na jakost paštik
Author: Družbík, Markéta
Advisor: Lazárková, Zuzana
Abstract: Cílem této práce bylo zjistit vliv různého typu tepelného ošetření (pasterace a sterilace) a vliv obsahu tuku na jakost játrových paštik. V teoretické části diplomové práce jsou charakterizovány paštiky a popsány jednotlivé suroviny potřebné k výrobě paštik a jejich výroba. Dále je pozornost věnována tepelnému ošetření, a to jak pasteraci, tak i sterilaci. V poslední kapitole je popsán vliv tepelného ošetření na jednotlivé parametry masných výrobků, jakou jsou například bílkoviny, tuky nebo také barva. V praktické části diplomové práce byly vyrobeny dva druhy játrových paštik, které se lišily obsahem tuku (30 a 40 %). Polovina vyrobených vzorků byla pasterována (70 °C, 10 minut) a polovina sterilována (122 °C, 40 minut); celkem tedy byly vyrobeny 4 modelové vzorky játrových paštik. U všech vzorků byla provedena základní chemická analýza (pH, obsah sušiny, tuku, amoniaku, sekundárních produktů oxidace), mikrobiologická analýza, analýza barvy, texturní profilová analýza a reologická analýza.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47329
Date: 2020-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: C 59672


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
družbík_2021_dp.pdf 1.353Mb PDF View/Open None
družbík_2021_op.pdf 720.6Kb PDF View/Open None
družbík_2021_vp.pdf 231.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account