Stanovení oxidační stability lněného oleje

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení oxidační stability lněného oleje

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bučková, Martina
dc.contributor.author Černá, Helena
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47327
dc.description.abstract Pro své unikátní složení disponuje lněný olej významnou nutriční hodnotou, avšak vzhledem k vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin snadno podléhá degradačním reakcím. Diplomová práce se zabývá sledováním těchto změn u vzorků za studena lisovaného lněného oleje společnosti Bewit, které byly vystavovány různým skladovacím podmínkám. Teoretická část práce je věnována složení lněného oleje, jeho výživovým vlastnostem a také běžným oxidačním reakcím. Praktická část práce je zaměřena na stanovení oxidační stability lněného oleje. Prostřednictvím plynové chromatografie bylo u vybraných vzorků olejů stanoveno složení mastných kyselin. U všech vzorků oleje byla dále stanovena jejich antioxidační kapacita systémem Photochem a peroxidové číslo, které patří mezi běžné ukazatele určující kvalitu olejů. Pomocí přístroje Rancimat 892 byla u vybraných vzorků lněného oleje čistého a s přidaným antioxidantem sledována jejich oxidační stabilita metodou zrychlené oxidace.
dc.format 82 + 4 strany obr. příloh
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject lněný olej cs
dc.subject oxidace cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject peroxidové číslo cs
dc.subject antioxidační kapacita cs
dc.subject Photochem cs
dc.subject oxidační stabilita cs
dc.subject Rancimat cs
dc.subject linseed oil en
dc.subject oxidation en
dc.subject fatty acids en
dc.subject peroxide number en
dc.subject antioxidant capacity en
dc.subject Photochem en
dc.subject oxidative stability en
dc.subject Rancimat en
dc.title Stanovení oxidační stability lněného oleje
dc.title.alternative Determination of Oxidative Stability of Linseed Oil
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rudolf, Ondřej
dc.date.accepted 2021-06-01
dc.description.abstract-translated Linseed oil has significant nutritional value due to its unique composition, but is easily subject to degradation reactions due to its high content of polyunsaturated fatty acids. The diploma thesis deals with the monitoring of these changes in cold-pressed linseed oil samples made by Bewit company, which were subjected to different storage conditions. The theoretical part of the work is devoted to the composition of linseed oil, its nutritional properties and also common oxidation reactions. The practical part of the work is focused on determining the oxidative stability of linseed oil. Trought gas chromatography, the composition of the fatty acids was determined for the selected oil samples. For all oil samples, their antioxidant capacity was further determined by the Photochem system and the peroxide number, which are among the common indicators determining the quality of oils. Using the Rancimat 892 device, selected samples of pure linseed oil and with added antioxidant were monitored for oxidation stability by the accelerated oxidation method.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59667
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2021-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
černá_2021_dp.pdf 4.520Mb PDF View/Open None
černá_2021_op.pdf 154.8Kb PDF View/Open None
černá_2021_vp.pdf 718.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account