Příprava a charakterizace emulzních systémů na bázi nanocelulosy a proteinu vhodných pro lyofilizaci

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava a charakterizace emulzních systémů na bázi nanocelulosy a proteinu vhodných pro lyofilizaci

Show simple item record

dc.contributor.advisor Urbánková, Lucie
dc.contributor.author Hlaváčová, Eliška
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:17:43Z
dc.date.available 2021-07-26T07:17:43Z
dc.date.issued 2021-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/46908
dc.description.abstract Předkládaná diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací emulzních systémů s enkapsulovaným kurkuminem na bázi celulózy a proteinu, dále lyofilizací těchto emulzí a charakterizací jejich produktů. V teoretické části práce je popsána problematika emulzí a možnosti jejich stabilizace, dále je rozebrán pojem enkapsulace a popsán proces lyofilizace včetně použití kryoprotektantů. Praktická část diplomové práce je zaměřena na přípravu a stabilizaci emulzí kombinací nanocelulózových částic a kaseinátu sodného jako nosiče aktivní látky (kurkuminu), a jejich následnou lyofilizaci. Připravené emulze byly charakterizovány vizuálním pozorováním, měřením velikosti a distribuce emulzních kapek a mikroskopií. Lyofilizované emulze byly rovněž pozorovány vizuálně, byla určena jejich mikrostruktura, a dále byla sledována rekonstituce a uvolňování aktivní látky.
dc.format 89 s. (136 085 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject emulze cs
dc.subject enkapsulace lyofilizace cs
dc.subject kryoprotektant cs
dc.subject CNC cs
dc.subject CAS cs
dc.subject glukóza cs
dc.subject mannitol cs
dc.subject sacharóza cs
dc.subject kurkumin cs
dc.subject emulsion en
dc.subject encapsulation en
dc.subject lyophilization en
dc.subject cryoprotectant en
dc.subject CNC en
dc.subject CAS en
dc.subject glucose en
dc.subject mannitol en
dc.subject sucrose en
dc.subject curcumin en
dc.title Příprava a charakterizace emulzních systémů na bázi nanocelulosy a proteinu vhodných pro lyofilizaci
dc.title.alternative Preparation and Characterization of Emulsion Systems Based on Nanocellulose and Protein Suitable for Lyophilisation
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Kašpárková, Věra
dc.date.accepted 2021-06-09
dc.description.abstract-translated Submitted diploma thesis is focused on preparation and characterization of cellulose and protein-based emulsions systems with encapsulated curcumin, as well as lyiophilization of these emulsions and characterization of the products od lyophilization. Theoretical part describes emulsions and possibilities of their stabilization, the concept of encapsulation is further explained and the proces of lyophilization together with use of cryoprotectants is summarized. Practical part of thesis deals with preparation of emulsions stabilized with nanocelulose and sodium caseinate as carrier of active substance (curcumin), and further is focused on lyophilizationof emulsion. The prepared emusions were characterized by observing, measuring the size and distribution of emulsions droplets and microscopy. Lyophilizates was observed visually, as well as microstructure was studied. Moreover, the reconstitucion was analysed as well as release of curcumin.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Biomateriály a kosmetika cs
dc.thesis.degree-program Biomaterials and Cosmetics en
dc.identifier.stag 59070
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2021-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
hlaváčová_2021_dp.pdf 2.891Mb PDF View/Open None
hlaváčová_2021_op.pdf 902.6Kb PDF View/Open None
hlaváčová_2021_vp.pdf 242.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account