Studium funkčních složek kukuřičného hedvábí

DSpace Repository

Language: English čeština 

Studium funkčních složek kukuřičného hedvábí

Show full item record

Thumbnail
Title: Studium funkčních složek kukuřičného hedvábí
Author: Li, Peng
ISBN: 978-80-7454-964-9
URI: http://hdl.handle.net/10563/45948
Date: 2016-09-29
Publisher: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Page count: 34
Availability: Bez omezení


Abstrakt:

Tato práce se zabývá studiem fyzikálně-chemických a biochemických vlastností bioaktivních funkčních látek získaných z extraktů z kukuřičného hedvábí. Jedná se o flavonoidy, polysacharidy a steroidy. Tyto látky jsou široce používány ve výrobě potravin, farmacii, veterinární medicíny, výživy zvířat a zdravotní péče. Naše studium se zaměřilo na tři hlavní oblasti výzkumu: 1.) kromě již zmíněných flavonoidů extrahovaných z kukuřičného hedvábí dále také na extrakci polysacharidů a steroidů a jejich stanovení (s využitím metod UV-VIS, HPLC, NMR, FTIR a fluorescenčního mapování), dále pak také na optimalizaci extrakčních metod. 2.) analýza fyzikálně-chemických vlastností kukuřičného hedvábí včetně termické analýzy (využitím metody TG/DTA) a výzkumu jeho mikrostruktury (metody SEM). 3.) analýza biochemických vlastností flavonoidů, polysacharidů a steroidů extrahovaných z kukuřičného hedvábí, včetně jejich schopnosti zhášení volných radikálu (srovnáváno s volnými radikály DPPH, ABTS a s přímými měření EPR), dále stanovení jejich anti-oxidačních vlastnosti (vůči železitým a měďnatým iontům), schopnosti inhibice enzymů in vitro včetně enzymů "alfa"-glukosidázy a "alfa"-amylázy (antidiabetikum), trombinu (antikoagulant), enzymu konvertujícího angiotensin (ACE) (antihypertenzní) a xantinoxidázy (XOD) (dna). Celý výzkum byl zaměřen na tři různé stupně zralosti kukuřičného hedvábí (hedvábný stupeň (CS - S), mléčný stupeň (CS - M) a zralý stupeň (CS - MS)) a jim odpovídajícím obsahům flavonoidů, polysacharidů a steroidů.

Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
li_2020_teze.pdf 3.401Mb PDF View/Open
li_2020_dp.pdf 5.024Mb PDF View/Open None
li_2020_op.zip 2.538Mb application/zip View/Open None
li_2020_vp.docx 190.8Kb Unknown View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account