Inhibiční účinky vybraných mastných kyselin na biofilm pozitivní bakterie

DSpace Repository

Language: English čeština 

Inhibiční účinky vybraných mastných kyselin na biofilm pozitivní bakterie

Show simple item record

dc.contributor.advisor Pleva, Pavel
dc.contributor.author Žurková, Lucie
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:34Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:34Z
dc.date.issued 2019-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45609
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na inhibiční účinky vybraných mastných kyselin na bakterie tvořící biofilm izolovaných z mléčných výrobků. V teoretické části práce je vysvětlen princip tvorby a struktura biofilmu i jeho význam. V práci je rovněž popsána charakteristika a struktura použitých mastných kyselin a obecný popis antibakteriálních účinků a fyzikálních vlastností. V experimentální části jsou zhodnoceny inhibiční účinky mastných kyselin na růst grampozitivních i gramnegtivních tyčinek a tvorbu biofilmu. Největší antimikrobní vlastnosti vykazovala MK C11:1 již při nízkých koncentracích na všechny testované bakterie. Bakteriostaticky působila MK C12:0 již v koncentraci 25 mg/l na rod Bacillus kromě Bacillus tequilensis. Baktericidní účinky vykazovala MK C12:0 při koncentraci 250 mg/l na všechny sledované bacily. Málo účinné mastné kyseliny vůči růstu bacilů byly MK C8:0 a MK C18:0. Naopak na bakterii Stenotrophomonas maltophilia působila inhibičně MK C18:0 již od koncentrace 25 mg/l. Biofilm produkovaný Stenotrophomonas maltophilia byl vůči působení všech MK odolný.
dc.format 68
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biofilm cs
dc.subject MALDI TOF cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject PCR cs
dc.subject růstová křivka cs
dc.subject biofilm en
dc.subject MALDI TOF en
dc.subject fatty acids en
dc.subject PCR en
dc.subject growth curve en
dc.title Inhibiční účinky vybraných mastných kyselin na biofilm pozitivní bakterie
dc.title.alternative The inhibition effects of selected fatty acids on biofilm formation of bacteria
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Janalíková, Magda
dc.date.accepted 2019-06-11
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis is focused on the inhibitory effects of selected fatty acids on biofilm bacteria isolated from dairy products. The theoretical part explains the principle of biofilm formation and structure and its importance. The thesis also describes the characteristics and structure of fatty acids used and a general description of antibacterial effects and physical properties. In the experimental part, the inhibitory effects of fatty acids on the growth of gram-positive and gram-negative rods and biofilm formation are evaluated. MK C11:1 showed the greatest antimicrobial properties even at low concentrations on all tested bacteria. MK C12:0 was already bacteriostatically active at a concentration of 25 mg/l per genus Bacillus except Bacillus tequilensis. MK C12:0 showed a bactericidal effect at a concentration of 250 mg/l on all the observed bacilli. Low potency fatty acids to bacilli growth were MK C8:0 and MK C18:0. On the other hand, Stenotrophomonas maltophilia was inhibited by MK C18:0 already at 25 mg/l. The biofilm produced by Stenotrophomonas maltophilia was resistant to all MK.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53330
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2019-05-20


Files in this item

Files Size Format View Description
žurková_2019_dp.pdf 4.093Mb PDF View/Open None
žurková_2019_op.pdf 106.6Kb PDF View/Open None
žurková_2019_vp.pdf 157.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account