Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Bábková, Dagmar
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:29Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:29Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45503
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá izolací mikroorganismů degradujících biogenní aminy z fermentovaných výrobků. Teoretická část zahrnuje popis biogenních aminů, jejich cha-rakterizaci, výskyt a význam v potravinách a popis mikroorganismů degradujících bio-genní aminy. Praktická část se zabývá izolací degradujících mikroorganismů z fermentovaných mastných výrobků a následným vyhodnocením výsledků. Bylo izolo-váno 36 kmenů a byla ověřena jejich degradační schopnost pomocí vysokoúčinné kapali-nové chromatografie s UV detekcí po předcházející derivatizaci dansylchloridem. V celém experimentu byl nejlépe degradovaným aminem putrescin, nejhůře degradova-ným aminem kadaverin. Největší degradační schopnost vykazoval kmen XY7, který byl izolován z Poličanu, u kterého koncentrace všech sledovaných aminů poklesla minimálně o 85%. Nejlépe degradoval histamin, obsah byl snížen o 95%.
dc.format 79 s. (98 886 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Biogenní aminy cs
dc.subject mikroorganismy cs
dc.subject degradace cs
dc.subject fermentované masné výrobky cs
dc.subject izolace cs
dc.subject Biogenic amines en
dc.subject microorganisms en
dc.subject degradation en
dc.subject fermented meat products en
dc.subject isolation en
dc.title Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy z fermentovaných masných výrobků
dc.title.alternative Isolation of Biogenic Amines Degrading Microorganisms from Fermented Meat Products
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Purevdorj, Khatantuul
dc.date.accepted 2019-06-19
dc.description.abstract-translated The aim of this bachelor thesis is the isolation of biogenic amines degrading microorgan-isms from fermented meat products. The theoretical part describes the biogenic amines, their characterization, occurrence and importance in food and the description of microor-ganisms degrading biogenic amines. Practical part deals with isolation of microorgan-isms degrading biogenic amines from fermented meat products and evaluation of our results. We isolated 36 strains and verified their degradation ability by high performance liquid chromatography with UV detection after previous dansyl chloride derivatization. Throughout the experiment, the most degraded amine was putrescine, the worst degraded amine cadaverine. Strain XY7 was izolated from Poličan, showed the greatest degrada-tion ability. The concentration of all the monitored amines decreased by at least 85%. The best degraded was histamine, its content was reduced by 95%.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53182
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2019-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
bábková_2019_dp.pdf 1.793Mb PDF View/Open None
bábková_2019_op.pdf 813.0Kb PDF View/Open None
bábková_2019_vp.pdf 612.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account